Digitália

2023.05.10. 06:00

Még az anyaméhben elvégezték a világ első sikeres agyműtétét egy magzaton

Az egyesült államokbeli Boston Children’s Hospital és Brigham and Women’s Hospital orvosainak a világon először sikerült agyi érműtétet végrehajtaniuk „magzaton az anyaméhben”.

MW

Forrás: Shutterstock

Korábban is végeztek már magzati beavatkozásokat, mint például magzat méhen belüli szívműtétét, de ez az első alkalom, hogy sikeres agyműtétet hajtottak végre.

Az Egyesült Államokban, Louisianában élő Kenyatta Coleman 2022-ben negyedik gyermekével esett teherbe férjétől, Derektől. Problémamentes terhesség volt és az előzetes genetikai teszt is „alacsony kockázatot” mutatott, de a várandósság 30. hetében, februárban egy ultrahangos vizsgálaton kiderült, hogy baj van a magzattal.

„Az orvosok közölték velem, hogy valami nincs rendben a baba agyával és hogy megnagyobbodott a szíve” – mondta az anyuka. A további vizsgálatok azt mutatták, hogy a magzat agyában érprobléma van, az úgynevezett Galen-féle nagy visszér.

Ez egy olyan elváltozás, amelyben az agyból a szívbe vért szállító vénák nem fejlődnek ki rendesen, így az artériákból magas nyomású vér áramlik a vénákba. A magas nyomású vér azonban túlterheli a vénákat és a szívet, és olyan problémákhoz vezethet, mint a pangásos szívelégtelenség, a pulmonális hipertónia, az agyszövet károsodása vagy elvesztése, valamint a hydrocephalus.

Az amerikai statisztikák szerint a Galen-féle visszér a leggyakoribb veleszületett cerebrovaszkuláris rendellenesség, becslések szerint 60 000 emberből 1-nél fordul elő. A baba születése utáni gyógykezelés magában foglalja a katéterezést, amelynek során kis fémspirálokat helyeznek a problémás erekbe, hogy elzárják az artériás és vénás kapcsolatokat. Ez azonban nem feltétlenül hozza helyre a szívelégtelenséggel fenyegető állapotot, ráadásul fennáll a lehetőség, hogy születéskor súlyos agykárosodás következzen be.

Darren Orbach, a Bostoni Gyermekkórház radiológusa és a Galen-féle vénák kezelésének szakértője a CNN-nek azt mondta, hogy „az ilyen csecsemők 50-60 százaléka gyorsan súlyosan megbetegszik, és a halálozási arányuk 40 százalékos”. A túlélő csecsemők fele pedig súlyos neurológiai és kognitív problémákkal is küzd.

Ezért Kenyatta úgy döntött, hogy aláveti magát a bostoni klinikai vizsgálatnak, és március 15-én, egy hónappal az említett ultrahangvizsgálat után műtéten esett át.

Az operációnál a korábban a magzatok méhen belüli szívműtétének elvégzésére használt technikákat vetettek be. Miután megállapították, hogy a magzat optimális helyzetben van, az orvosok kis adag gyógyszert és fájdalomcsillapítót fecskendeztek be, hogy megakadályozzák a mozgását. Ezután katétert vezettek be az anya hasába, és egy kis fémtekercset helyeztek az érbe, hogy csökkentsék a vérnyomást.

Közvetlenül a műtét után a magzat vizsgálata jelentős vérnyomásesést mutatott. Kenyatta két nappal a műtét után, március 17-én kislánynak adott életet a terhesség 34. hetében. A videón balra a házaspár látható, jobbra pedig az orvos a Denver nevet kapott csecsemőt tartja a karjában.

Denver az újszülöttgondozó osztályon végzett többhetes megfigyelés után hazatérhetett. „Nagyon stabil volt közvetlenül a születés után, nem volt szüksége a szokásos kezelésre, spirál elhelyezésére vagy gyógyszeres kezelésre szívműködésének támogatásához” – mondta Louise Wilkins Haug, a Brigham and Women’s Hospital orvosa.

Születése óta két hónap telt el, nem kell gyógyszert szednie szívelégtelenségre és a neurológiai vizsgálatokon sem észlelnek rendellenességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!