Digitália

2024.04.23. 06:00

Ez a fényképezőgép a látványból verset ír és ki is nyomtatja

Első pillantásra a Poetry Camera csak egy újabb kütyünek látszik. Valójában igazi MI-költészetet alkot a képek rögzítése helyett.

MW

Forrás: Poetry Camera

Álltunk már egy megkapóan szép, vagy éppen szomorú helyszínen, s fogott el bennünket olyan érzés, hogy erről verset kellene írni, nem elég lefotózni? Kelin Carolyn Zhang és Ryan Mather erre vállalkozott, amikor elkészítette a Poetry Camerát – nevezhetjük magyarul költészet-kamerának, vagy verskamerának –, amivel a művészetet és az élvonalbeli technikát egy nagyon egyszerű szerkezetben ötvözték. A nyílt forráskódú eszköz az élvonalbeli technológiát művészi látásmóddal párosítva olyan alkotásokat eredményez, amelyek mindkét terület határait feszegetik.

A Poetry Camera nem kereskedelmi termékként, hanem Zhang és Mather játékaként indult, s még mindig nem terveznek a tömeggyártását. Az alkotók ahogy egyre finomították a prototípust, baráti társaságokban kezdték bemutatni élőben a kamera alkotásait, s

az embereket lenyűgözte a fényképezőgép, amely a látványból azonnal költészetet generál.

Alábbi példában a New York-i könyvtár mennyezetére irányítják a kamerát és 00:53-kor az ki is nyomtatja az akkor írt versét:

@flomerfelt I love how it incorporated the end of winter into the poem :,) poetry camera is by me and @kelin More on poetry.camera #poetry #ai #mediaart #photography #newyork ♬ In A Sentimental Mood - 1940s Music

Ezt költötte a kamera:

A ceiling's dance of shadows,

gold inlay upon the wood,

Deceives the eye with skies of spring,

where stone and timbers stood.

Nyersfordításban, magyarul:

A mennyezet árnyak tánca,

arany berakás a fán,

Megtéveszti a szemet tavaszi egekkel,

ahol kő s fa áll.

A készülékben egy nálunk is potom pénzért kapható, olcsó miniszámítógép, egy Raspberry Pi lapul. A hitelkártya méretű számítógép meglepően nagy teljesítményű, és a Poetry Camera agyaként szolgál: az elkészült képekről interneten, jelen időben kommunikál az OpenAI GPT-4-gyel, hogy verseket generáljon. És a költeményeket azonnal ki is nyomtatja.

A „fényképezés” folyamata: a Raspberry Pi rögzíti a képet, számítógépes látási algoritmusokat alkalmaz a vizuális adatok elemzéséhez. A chatGPT a távolban értelmezi a képet, azonosítja a kulcselemeket, színeket, mintákat és az érzelmeket, majd ezeket az információkat használja a költemény megírásához. A Raspberry Pi helyben kinyomtatja a verset.

A Poetry Camera képessége nem korlátozódik egyetlen formátumra, vagy terjedelemre. Mivel az eszköz nyílt forráskódú, a felhasználók különféle költői formák közül választhatnak, a műalkotás íródhat akár haiku, szonett, szabad vers, vagy más stílusban is.

Aki közelebbről szeretné megnézni a kamerát működés közben, annak a TikTok tűnik a legjobb forrásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!