Ország-világ

2020.12.17. 09:44

Nagyot enyhülhet a Huawei elleni tiltás Németországban

A német kormány jóváhagyott egy törvényjavaslatot, amely minden beszállítóra egyformán vonatkozó szigorú biztonsági követelményeket támaszt az 5G-kiépítésében. Ez éppenséggel lehetőséget nyújt a Huawei Technologies számára is.

Forrás: Shutterstock

Ha a törvényjavaslatot a szövetségi parlament megszavazza, akár teljes mértékben részt vehet a kínai óriásvállalat az 5G kiépítésében.

Horst Seehofer német belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a kormány olyan jogi megoldásra törekszik, amely kezeli a hálózatbiztonsági aggályokat, de

nyitva tartja a piacot a versenyképes technológiák előtt.

Ha a The Wall Street Journal oldalán olvasható javaslat megkapja a szavazatokat, a Huawei fellélegezhet Európában.

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy a vállalat technológiája trójai falóhoz hasonló, amivel belép az USA és szövetségesei kritikus fontosságú infrastruktúrájába. A vádak szerint Kína az érzékeny információkat kémkedésére használhatja. A Huawei mindig is elutasította a bizonyíték nélkül maradt vádat.

Washington elítélte azokat az országokat, amelyek üzleti kapcsolatban állnak a Huawei-jel. Az amerikai kormányzat megtiltotta a kínai cégnek és leányvállalatainak irányuló amerikai exportot, s ezt az elvárást fogalmazta meg szövetségeseinek is.

Joe Biden amerikai elnök csapata nem részletezte a Huawei-jel kapcsolatos álláspontját. Elemzők arra számítottak, hogy Biden nagyrészt változatlanul folytatja Trump kínai technológiával kapcsolatos politikáját.

A mostani berlini hírek viszont európai enyhülést ígérnek. A német gazdaság Kínára is támaszkodik, a hatalmas ország Németország egyik legnagyobb kereskedelmi partnere és számos német vállalatnak a legnagyobb piacot jelenti.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!