Filozófiai magasságok

2017.10.27. 08:00

Hol van a helyünk a világegyetemben?

Kérdezte Ferenc pápa az űrben tekergő asztronautától.

Filozófiai mélységű beszélgetést folytatott Ferenc pápa csütörtökön a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hatfős legénységével. Az űrhajósokat mindenekelőtt arról kérdezte, hogy hol az „ember helye a világegyetemben.

A történelemben most másodszor beszélt pápa a világűrben tartózkodó űrhajósokkal, első ízben XVI. Benedek pápa tette ezt 2011 áprilisában, aki a bolygó jövőjéről és a környezeti kérdésekről faggatta az akkori legénységet.

”Jó napot vagy jó estét kívánok, mert amikor a világűrben van az ember, ezt sosem lehet tudni„

- kezdte mondandóját Ferenc pápa a Vatikán egyik termében ülve, amikor műholdas kapcsolatba lépett az űrhajósokkal.

”A csillagászat, amelynek segítségével megcsodálhatjuk a világegyetem végtelen horizontjait, kérdéseket ébreszt fel bennünk: honnan jövünk, hová megyünk?„

”Világűrbeli tapasztalataik alapján mit gondol az ember helyéről a világegyetemben?„ – kérdezte a katolikus egyházfő Paolo Nespoli olasz űrhajóst.

Randy Bresnik, az ISS amerika parancsnoka azt mondta Ferenc pápának, hogy a legnagyobb öröm a világűrben keringő laboratóriumban dolgozni, mert minden ”kissé más perspektívából látható, mint ahogy Isten megteremtette„.

A pápa azt kérdezte a három amerikai, két orosz és az olasz űrhajóstól, hogy miben lelik a munkájukban a legnagyobb örömet.

Bresnik azt válaszolta:

”Az ember nem jöhet fel ide és nem láthatja a Föld leírhatatlan szépségét anélkül, hogy ne érintse meg a lelkét.„

A pápa megkérdezte a legénységtől azt is, hogyan értelmezik Danténak azt a megállapítását, amely szerint a szeretet mozgatja az univerzumot.

Alekszander Miszurkin orosz kozmonauta válaszában megjegyezte, hogy az űrben olvasta Saint-Exupéry A kis herceg című regényét, és megragadta, ahogyan a kisfiú a szeretetet értelmezi. ”A szeretet ad erőt ahhoz, hogy valaki másért odaadjuk az életünket„ – mondta az orosz űrhajós.

Borítókép: Ferenc pápa a Vatikán egyik terméből lépett műholdas kapcsolatba az ISS legénységével.

AFP / OSSERVATORE ROMANO / Ho

Ezek is érdekelhetik