derék munka

2018.02.04. 13:47

Feltörték aragóniai Ferdinánd titkos kódját

Az uralkodó a hadvezérével, Gonzalo de Córdobával levelezgetett, de a levelek tartalmát évszázadok óta nem sikerült megfejteni. Most fényt derült az 500 éves titokra.

Ferdinand II d'Aragon, dit le Catholique (1452-1516), roi de Castille sous le nom de Ferdinand V, par Becquer (XIXème siècle). Séville, Palais de San Telmo. LL-423A Séville

Forrás: AFP/Roger-Viollet/LL

Fotó: Roger-Viollet

A kutatóknak azért nem volt egyszerű dolguk, mert Ferdinánd (akinek uralkodása alatt felfedezte Kolumbusz Amerikát) és a hadsereg parancsnoka több mint 200 speciális karaktert használt – írta meg a BBC.

A levelekben a korai 16. századi olasz hadjárataikat tervezgették, és mivel nem akarták, hogy az ellenség leleplezze terveik, kitalálták ezt a titkosírást.

A spanyol kódfejtőknek még a legmodernebb technikákkal is fél évig tartott, mire kibogozták a négy levelet, amelyből az egyik több mint húsz oldalas.

A sikert kis híján akkorának könyvelték el, mint a Rosette-i kő esetében, és nagyon remélik, hogy a megfejtett anyag segítségükre lehet a további kódfejtésben.

Az üzenetek elég változatosak, a hadsereg mozgásától egészen addig terjednek, hogy Córdoba miért is tett diplomáciai lépéseket uralkodója tudta nélkül. Bár azt hozzá kell tenni, hogy a király feddése némi kívánnivalót hagy maga után, hisz ebben az időben akár 15 napba is beletelt, míg az uralkodói rezidenciából leszánkázott a levél a dél-olasz területekre.

Kiderült, hogy elképesztően komplex kódot használtak,

összesen 88 különféle szimbólumból és 237 összetett karakterből építkeztek.

Emellett az is megnehezítette a kutatók dolgát, hogy nem tagolták a szöveget, nem választották el egymástól a szavakat és mondatokat.

Borítókép: AFP / Roger-Viollet / Roger-Viollet / LL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!