Amerika

2018.02.24. 19:30

Meglepte a kutatókat a 13 ezer éves kislány arca

Rekonstruálták az amerikai kontinensen valaha talált legteljesebb és legrégebbi, mintegy 13 ezer éves csontváz egykori arcát. 

80219080. México, 19 Feb. 2018 (Notimex-INAH).- Investigadores del Proyecto Arqueológico Subacuático Hoyo Negro se reunirán en el Museo Nacional de Antropología el próximo miércoles para dar a conocer los avances del proyecto de Arqueología Subacuática Hoyo Negro, que se desarrolla en Tulum, Quintana Roo, sitio clave para conocer una parte de la prehistoria y el Pleitoceno Tardío en la península de Yucatán. NOTIMEX/FOTO/INAH/COR/ACE

A maradványokat, amelyek egy, a mai Mexikó területén élt tizenéves lányhoz tartoznak, a Yucatán-félsziget egyik földalatti, Hoyo Negro (Fekete lyuk) nevű barlangjában találták 2007-ben. A csontokat felszínre hozó búvárok a hajdani kislányt Naiának nevezték el, a név görögül vízi nimfát jelent.

Naia csontjait a legmodernebb eszközökkel vizsgálták. Forrás: Notimex / Inah / AFP

Az arc háromdimenziós képén, amelyet a mexikóvárosi Nemzeti Antropológiai Múzeumban mutattak be szerda este, szembetűnőek a kiugró arccsontok, a lapos orr és a ferde vágású szemek. Markánsan különbözik a ma élő amerikai őslakosoktól, akiknek szélesebb és kerekebb koponyájuk van.

„Nagy meglepetés volt számunkra. Nem számítottunk arra, hogy ilyen arcot fogunk látni”

- mondta James Chatters antropológus. Olvasóink Naia arcmását ide kattintva tudják megnézni.

Naia, aki a kutatások szerint 15 és 17 éves kora között halt meg, nehéz életet élt

- fejtette ki Chatters. Hosszú utakat járt be gyalog, szenvedett az éhezéstől, legalább egyszer szült, és a karján harapás érte.

A lány csontjait nagytestű állatok – kardfogú tigrisek, gigászi lajhárok, elefántszerű masztodonok – maradványai mellett találták a barlangban (lásd borítóképünkön).

A szakemberek szerint a lány belezuhant a barlangba, és a zuhanás után röviddel meghalt, erre utal több helyen eltörött medencecsontja. Fogzománca és a csontjaira rakódott ásványok szénizotópos kormeghatározása alapján 13-12 ezer évvel ezelőtt élhetett. A barlangi sírt, amelyet mintegy tízezer évvel ezelőtt elöntött a tenger, ma 42 méteres víz borítja.

A Naia őrlőfogaiból kivont DNS korábbi években végzett elemzése azt mutatta, hogy Naia és a mai amerikai őslakosok közös őstől származnak. Az analízis eredménye azt bizonyította, hogy a mai amerikai őslakosok a legkorábbi paleoamerikaiak utódai. Ők Északkelet-Ázsiából költöztek a hajdani Bering-földhídra, a Szibériát Észak-Amerikával összekötő, ma tenger borította földszorosra 26-18 ezer évvel ezelőtt, és innen indultak dél felé, hogy benépesítsék Észak-Amerikát nagyjából 17 ezer évvel ezelőtt.

Borítóképünkön a Naia nyughelyén talált kardfogú tigris koponyája.

Fotó: AFP / Inah / Notimex

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!