A Vezúv lett a végzete

2018.05.12. 16:16

Egy versenyló lenyomatára bukkantak Pompeji mellett

Úgy tűnik, a Vezúv által kétezer éve eltemetett város a mai napig tartogat meglepetéseket.

Az ókori ló maradványaira több régészeti lelet között, a pompeji régészeti parkon kívül találtak rá. A területen, ahol korábban gyakran végeztek illegális ásatásokat, ezúttal egy egész istállót fedeztek fel, benne lovak maradványaival.

Az állatot vélhetően futás közben érte a halál a Vezúv 79-ben bekövetkezett kitörésekor.

A bal oldalán fekvő lenyomatot egy villa maradványainál fedezték fel, ahol egy faágy, kancsók és más tárgyak részeit is megtalálták. A ló és a villa tulajdonosa patrícius volt, a nemesi uralkodó osztály tagja.

Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt a vulkánkitörés során, amikor maga alá temette egy réteg láva, sár és vulkáni por.

Az elfeledett város nyomait csak a 18. században fedezték fel, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter különlegesnek nevezte a leletet és bejelentette, hogy tovább folytatják a területen az ásatásokat. Az Európai Bizottság 2013-ban 105 millió eurós (33 milliárd forintos) támogatást ítélt meg a pompeji romváros pusztulásának megakadályozására.

Borítókép: NOTIMEX/FOTO/ESPECIAL/COR/ACE/AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!