drámai lelet

2018.05.30. 10:25

Mozgássérült férfi csontvázát találták meg Pompejiben

Az ókori vulkánkitörés elől menekülve fejezte le egy hatalmas kő; maradványait nemrég fedezték fel a régészek.

Forrás: Shutterstock

Az áldozat a jelek szerint akkor vesztette életét, amikor éppen ámulva nézte a vulkánkitörést, és egy, a lezúduló lávafolyam által elsodort 300 kilogrammos kőtömb által valószínűleg kiszakított ajtófélfa nekicsapódott, hanyatt vágta és lefejezte. A kőtömb a férfi mellkasát is bezúzta, a koponya darabjait még nem találták meg.

A maradványokon végzett előzetes elemzések szerint az áldozat 35 év körüli lehetett. A szakemberek csontfertőzés, csontgyulladás jeleit észlelték a férfi lábán, aki emiatt feltehetőleg nehézkesen járt és nem tudott elmenekülni a vulkánkitöréskor.

A hátán fekvő férfi csontvázát a nemrég felfedezett és jelenleg is feltárás alatt álló balkonos sikátor, a vicolo dei Balconi és az Ezüstlakodalom házáról elnevezett utcácska, a vicolo delle Nozze d'Argento sarkán találták meg.

Massimo Osanna, a pompeji régészeti lelőhely igazgatója „drámainak” és „kivételesnek” nevezte a leletet, amely egy másik, szintén mozgássérült áldozat nemrég feltárt maradványaival együtt segít egyre pontosabb képet festeni a korszakról, ami alapvető célja a régészeti kutatásoknak.

A lefejezett férfi maradványait annak a szinte tökéletes állapotban lévő és eredeti színükben pompázó erkélyekkel szegélyezett utcának a közelében találták meg a régészek, amelyet május közepén fedeztek fel a város egy eddig feltáratlan, nagyjából 66 hektáros területén folyó munkálatok során.

Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt a Vezúv 79-es kitörésekor, amikor a várost maga alá temette egy réteg láva, sár és por. Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!