Környezetvédelem

2018.05.06. 11:00

Több ezer ritka teknőst mentettek meg Madagaszkáron

Mintegy tizenegyezer veszélyeztetett teknőst mentettek meg amerikai állatorvosok Madagaszkáron, az állatokat kiszáradva és éhesen találták egy házban.

MANGILY-IFATY Woman and young Tortoise Tortoise village Madagascar. Biosphoto / Nicolas Cégalerba

A sugaras teknősök – amelyeket a kereskedők csodálatos színű, sugarasan felosztott páncéljuk miatt tartanak – annyira ki voltak száradva, hogy sokukat hetekig kellett vízben áztatni – mondta el a New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society illetékese. Másokba rehidratáló folyadékot fecskendeztek, antibiotikummal és fájdalomcsillapítókkal kezelték őket – közölte Susie Bartlett.

A rendőrség a múlt hónapban egy házban bukkant a hüllőkre, három embert őrizetbe vettek, és kérték a szakemberek segítségét.

A madagaszkári sugaras teknős páncéljának mintázata. Forrás: AFP / Biosphoto / Jean-Philippe Delobelle

Bartlett és kollégái napokig dolgoztak a teknősfaj természetes élőhelyének számító indiai-óceáni sziget délnyugati partvidékén lévő állatmenhelyen.

Néhány teknős elpusztult, de a többiek állapota javult. Egyelőre nem fogják visszaengedni őket a természetbe, mert attól tartanak, hogy vadorzók ismét begyűjtenék őket.

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a „kihalástól közvetlenül veszélyeztetett” kategóriába sorolt sugaras teknőst Ázsia egyes térségeiben házi kedvencként tartják, máshol viszont ínyenc falatokként kerülnek asztalra éttermekben.

Borítóképünkön egy sugaras teknős látható.

Forrás: AFP / Biosphoto / Nicolas Cégalerba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!