nyugállományba kerül

2018.10.30. 22:51

Leáll a Kepler űrteleszkóp, elfogyott az üzemanyaga

Az űrteleszkóp pályafutása során több ezer naprendszeren kívüli bolygót talált.

A várakozásoknak megfelelően, elfogyott a kilenc éve működő exobolygóvadász Kepler űrteleszkóp üzemanyaga, s ezért már nem tud adatokat küldeni, vagy fogadni – jelentette be kedden a NASA amerikai űrhivatal.

A NASA szerint a Johannes Kepler (1571-1630) asztronómusról elnevezett, 2009-ben Föld-körüli pályára állított űrteleszkópot most „nyugállományba” küldik.

Az űrteleszkóp pályafutása során több ezer naprendszeren kívüli bolygót talált. A küldetése alatt többször léptek fel műszaki nehézségek, 2013 óta a Kepler már csak korlátozott üzemmódban működik.

Utódját áprilisban indították útjára. A NASA arra számít, hogy több ezernyi, korábban ismeretlen világot tár fel a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

A TESS, ahogyan azt korábban a Kepler is tette, az úgynevezett tranzitmódszerrel vizsgálja az egész égboltot. A fedélzetén működő detektorok a csillagok fényességét mérik, és azt az átmeneti elhalványodást keresik, ami olyankor következik be, amikor a csillag körül keringő bolygó éppen a csillag előtt halad át.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!