tárlat

2019.01.16. 17:00

Bővült a leghíresebb gyilkosságokat bemutató Murder kiállítás

Szerdától azt is megtudhatjuk, mi történt a rettegett gyilkosokkal elfogásuk után.

Forrás: Shutterstock

Szerdától bővült a Murder – A gyilkos tárlat című, az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosságait dokumentáló kiállítás: egy hónapon keresztül bemutatják azt is, mi történt a bűnözőkkel az elfogásuk után – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP).

A tárlaton megtekinthetők a sátoraljaújhelyi börtönmúzeum kiállítási eszközei, folyamatosan vetítik a BvOP ismeretterjesztő filmjét és tematikus előadásokat tartanak a hazai büntetés-végrehajtásról, valamint az életfogytiglanra ítéltek mindennapjairól.

Az életfogytosok a cellájukban dolgoznak

Magyarországon jelenleg 57 jogerősen és 3 nem jogerősen életfogytiglanra ítélt fogvatartott van, ők az úgynevezett „hosszúidejű speciális rezsim” (HSR) körletben vannak elhelyezve, egy- vagy kétszemélyes zárkában.

Általában zárkában végezhető munkát csinálnak – például kartondossziékat készítenek, dobozokat hajtogatnak, zacskókat ragasztanak -, napjaikat szigorú felügyelet és rend mellett töltik – ismertették.

A gyilkosokat és az áldozatukat is bemutatják

A kiállítás 21 helyiségben, mintegy ezer négyzetméteren, speciális effektekkel és a modern technológiákkal mutatja be az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosait és történeteiket, például Báthory Erzsébetet, Vlad Tepest (Drakula ihletőjét), Hasfelmetsző Jacket és Al Caponét.

A tárlat megvilágítja az esetek történelmi és társadalmi hátterét, valamint megemlékezik az áldozatokról is – tették hozzá. Az utazó kiállítás Budapesten február 15-ig tekinthető meg, a VI. kerületi Király utcában (Central Passage).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!