Járvány

2020.04.18. 13:19

Több mint 12 millió font adományt gyűjtött egy 99 éves brit veterán

Tom Moore azt vállalta, hogy járókeretével megtesz 100 kört bedfordshire-i kertjében.

Több mint 12 millió font (4,7 milliárd forint) adományt gyűjtött végül a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) koronavírus-járvány elleni harcának támogatására a 99 éves brit veterán.

Tom Moore a sétája végén
Fotó: Frances Haycock / AFP

„Üzenem mindazoknak, akik nehezen élik meg ezt az időszakot, hogy a Nap újra sütni fog rátok és a felhők eloszlanak” – mondta Moore, a maratoni kerti séta befejezése után.

A veterán elegánsan felöltözve, kitüntetéseit viselve, katonai sorfal előtt tette meg az utolsó lépéseket, amelyeket a BBC is közvetített.

Az idős férfi célja az volt, hogy a hónap végén esedékes 100. születésnapjáig százszor megtegyen járókeretével egy 25 méteres kört a kertjében.

A kihívással egybekötött internetes adománygyűjtéssel a veterán a háláját akarta kifejezni az egészségügyi szolgálatnak, amiért rákbetegségéből és csípőcsonttöréséből meggyógyították.

Eredetileg ezer fontot akart összegyűjteni, „Tom kapitány” – ahogy sokan emlegetik -, ezt nagyon gyorsan túlszárnyalta, de nem állt meg.

A Twitteren tették közzé oldalának kezelői, hogy elérte a négymillió fontot.

Moore a yorkshire-i Keighley-ben született, építőmérnöknek tanult, mielőtt a második világháború idején belépett volna a hadseregbe, ahol kapitány lett, Indiában és Burmában szolgált.

Az összegyűlt adományokból az egészségügyi dolgozók jólétét szolgáló csomagokat vesznek, a pihenőszobáikra és mosdóikra költik, valamint elektronikai eszközökre, hogy az ápoltak kapcsolatban tudjanak maradni családtagjaikkal. Olyan szervezeteket is támogatnak, amelyek a hazaengedett pácienseket segítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!