megelőzhető

2020.10.20. 13:01

Veszélyesek lehetnek a cumisüvegek a babákra

Forró folyadék hatására mikroműanyagokat bocsátanak ki.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Lopolo

Naponta mintegy egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy egy év körüli kisgyermek a polipropilénből készült cumisüvegekből azok sterilizációja és a tápszer elkészítése következtében – mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Food tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányban.

Az új kutatásból kiderült, hogy a tápszer elkészítése során a műanyag cumisüvegek óriási mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki. A szakemberek szerint szoros kapcsolat van a melegítés és a mikroműanyag-kibocsátás között: minél melegebb a folyadék (a benne lévő tápszer vagy a sterilizálásához használt víz), annál nagyobb a mikroműanyag-kibocsátás.

A kutatók megvizsgálták a cumisüvegek mikroműanyag-kibocsátását a tápszer elkészítésekor a nemzetközi szervezetek ajánlásait követve. Megbecsülték, hogy egy 12 hónapos kisgyermek mennyi mikroműanyagot nyelhet le 48 országban és térségben.

Kimutatták, hogy a polipropilén cumisüvegek mintegy 16 millió mikroműanyag és több trillió kisebb nanoműanyag részecskét bocsáthatnak ki literenként. A sterilizáció és a magas hőmérsékletű víz jelentősen növeli a mikroműanyag-kibocsátást: ha a vízhőmérséklet 25-ről 95 Celsius-fokra nő, akkor a kibocsátás 0,6 millióról 55 millió részecskére.

Más polipropilénből készült termékek, mint a vízforralók vagy az uzsonnás dobozok is hasonló mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki – hívták fel a figyelmet a kutatók.

Az országonkénti és térségenkénti vizsgálat szerint a legnagyobb mennyiségű mikroműanyagot Óceániában (2,1 millió), Észak-Amerikában (2,28 millió) és Európában (2,61 millió) nyelhetik le naponta a gyerekek.

Ezt a mennyiséget azonban jelentősen csökkenteni lehet a sterilizálás és a tápszer elkészítése eddigi módjának módosításával. A sterilizált cumisüveget legalább háromszor kell kiöblíteni felforralt és szobahőmérsékletűre lehűtött vízzel, amelyet nem műanyag (hanem üveg vagy rozsdamentes acél) melegítőben melegítenek fel.

A tápszer elkészítésénél sem műanyag melegítőben kell a forró vizet és szintén nem műanyag edényben kell a tápszert elkészíteni, amelyhez mintegy 70 Celsius-fokos vizet kell használni. Szobahőmérsékletűre le kell hűteni a kész tápszert, és át kell önteni egy jó minőségű műanyag cumisüvegbe.

A kutatók javasolják, hogy ne melegítsék fel a kész tápszert sem műanyag edényben, sem mikrohullámú sütőben, és ne rázzák erősen a tápszert a cumisüvegben.

A polipropilén egy hőre lágyuló polimer, amelyet a vegyipar állít elő és széles körben használják. A polietilén és a PVC mellett a harmadik legelterjedtebb polimerizációs műanyag.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!