Közösségi finanszírozás

2020.11.13. 14:19

Restaurálják a világ egyik legnagyobb mamutcsontvázát

Adományokból restaurálná a világ egyik legnagyobb, Franciaország egyetlen összerakott mamutcsontvázát a párizsi Természettudományi Múzeum.

Forrás: Shutterstock

A négy méter magas és a hét méter hosszú durfort-i mamutot, amely a múzeum paleontológiai kiállításának fő attrakciója, 1896-ban találták útépítés közben a dél-franciaországi Gard megyében.

1898-as összerakása és bemutatása óta nem esett át felújításon.

A múzeum adománykérő felhívása szerint a mamutcsontváz állapota sokat romlott az elmúlt több mint 130 évben, a csontokon repedések keletkeztek, ezért sürgős a felújítása.

A kilenc hónapra tervezett restaurálás 400 ezer euróba kerül, a természettudományi múzeum legalább 100 ezer eurót akar összegyűjteni a közösségi finanszírozás útján.

Az adománygyűjtés január 7-ig tart, de csütörtöki adatok szerint már az akció első két napja alatt összegyűlt több mint 40 ezer euró.

A múzeum azt ígéri, hogy felújítás után a mamutot dinamikusabb, az állat hajdani mozgását jobban tükröző pózban láthatják majd a látogatók, akik nemzedékek óta nagy számban keresik fel az intézményt a ritka csontváz miatt.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!