jó hír

2021.05.21. 16:48

A koronavírus-fertőzés után akár 13 hónapig is jelen lehetnek az antitestek

A francia Strasbourg-i Egyetemi Klinika kutatásában több mint egy éven át követtek 1309 embert, akik közül 393-an már átestek a fertőzésen.

Coronavirus COVID-19 medical test vaccine research and development concept. Scientist in laboratory study and analyze scientific sample of Coronavirus antibody to produce drug treatment for COVID-19.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Blue Planet Studio

Akár 13 hónapig is jelen lehetnek az antitestek az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzése után egy új kutatás szerint.

A francia Strasbourg-i Egyetemi Klinika (CHU) tudósai csütörtökön tették közzé eredményeiket, a tanulmányt tudományos lapokban még nem publikálták.

Egy május elején megjelent olasz kutatás szerint

a koronavírus-fertőzés után legalább nyolc hónapig a vérben maradtak a semlegesítő antitestek.

A Samira Fafi-Kremer vezette friss strasbourg-i kutatásban több mint egy éven át követtek 1309 embert, akik közül 393-an már átestek a fertőzésen.

Az utóbbiak közül „egy évvel a fertőzés után 97 százaléknál voltak jelen a tüskefehérje elleni antitestek” (S-antitestek) – állt a CHU közleményében. (A koronavírus felszínén lévő „tüske” fehérjéje az az eszköz, mellyel a vírus a megtámadott sejthez kapcsolódik.)

A kutatás ideje alatt az ebben a csoportban történt újrafertőződések számát a kontrollcsoport fertőzöttjeinek mennyiségével összehasonlítva a kutatók úgy számoltak, hogy „96,7 százalékkal csökkent” a vírus elkapásának kockázata a korábban már fertőzöttek körében, köszönhetően a tüskefehérje-antitestek hosszú ideig kimutatható jelenlétének.

Azt is megállapították, hogy a fertőzés után 13 hónappal a szervezetben a tüskefehérje elleni antitestek koncentrációja lehetővé teszi az új koronavírus eredeti, valamint brit változatának semlegesítését, a dél-afrikai variánsét azonban nem.

A tanulmány kiemelte, hogy a védőoltások „megerősítik a variánsok elleni védelmet és szignifikánsan emelik” az antitestek szintjét.

„Azt tervezzük, hogy az antitestek hosszú távú dinamikájának jobb megértéséért folytatjuk a követést 18, majd 24 hónapon keresztük” – idézte a közlemény Fafi-Kremert.

Azt is kimutatták, hogy az S-antitestek gyorsabban csökkennek a férfiaknál, mint a nőknél.

A tanulmány a medrxiv.org nevű, úgynevezett preprint szerveren jelent meg, ahol a szakmai értékelés előtti munkák olvashatók.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!