könyvbemutató

2021.07.19. 17:12

Közelebb hoznák Kárpátalját az utazók számára

Bemutatták a Kárpátalja magyar szemmel című útikönyvet Budapesten.

Budapest, 2021. július 19. Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttmûködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelõs miniszteri biztosa (b3), mellette Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke (b4), Hanusz Árpád lektor (b5), Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) elnöke (j), Tarpai József, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) alelnöke, a könyv szerkesztõje (b) és Kovács Sándor lektor (b2) a Kárpátalja magyar szemmel címû útikönyv hivatalos bemutatóján a budapesti Roosevelt Irodaházban 2021. július 19-én. A könyv bemutatja Kárpátalja történelmét, földrajzát, a különbözõ régiókat, a térség társadalmi viszonyait. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Eddig még nem készült ilyen átfogó és szakmai mélységű útikönyv Kárpátaljáról – mondta a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosa.

Grezsa István úgy fogalmazott: a könyv bemutatja Kárpátalja történelmét, földrajzát, a különböző régiókat, a térség társadalmi viszonyait. Hozzátette: hasonlóan a korábban megjelent Kárpátaljai Gasztrokalauz című kiadványhoz, ez az útikönyv is elérhető lesz ukrán nyelven ősztől.

– A cél, hogy ne csak Magyarországról utazzanak turisták Kárpátaljára, azt szeretnék, hogy minél több ukrán látogató ismerje meg ennek a területnek páratlan értékeit, szépségeit – hangoztatta.

Grezsa István közölte: az utóbbi években az ukrán utazóközönség felfedezte magának Kárpátalját, és

a magyar állam mindent megtesz annak érdekében, hogy a térség vonzóvá váljon.

– Kárpátalja biztonságos, az ott élő magyarok és nem magyarok örömmel várják a magyar turistákat – tette hozzá.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke hiánypótlónak nevezte az útikönyvet. Mint mondta, büszkeséggel tölti el, hogy a könyvben számos olyan emlékhely szerepel, amelynek létrejöttéhez az KMKSZ nyújtott segítséget; ilyen a könyv címlapján látható beregszászi Rákóczi-szobor, vagy a vereckei Honfoglalás-emlékmű.

Brenzovics László közölte: sokat fejlődtek a kárpátaljai magyar turisztikai vállalkozások, amihez hozzájárultak a szakmai képzések, programok, támogatások.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

– Reméljük, hogy a helyzet javulni fog Ukrajnában, a határok könnyebben átjárhatók lesznek, és ezzel újra felvirágozhat a határ menti és kárpátaljai települések turizmusa – fogalmazott a KMKSZ elnöke.

Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke elmondta: a szervezet azzal a céllal jött létre 2014-ben, hogy egyesítse a kárpátaljai magyar turizmussal foglalkozó szervezeteket.

– A 450 oldalas útikönyv minőségi kiadvány, egész Kárpátalját felöleli – fogalmazott, hozzátéve: gondolkodnak a térség egyes régióit részletesen bemutató kötetek megjelentetésén is.

A Kárpátalja magyar szemmel útikönyv megjelenését a Grezsa István vezette miniszteri biztosság finanszírozta, a kiadvány elérhető elektronikusan, pdf-formátumban is. A könyvet Tarpai József, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács alelnöke szervezte, kiadója a Shark Kft.

Borítókép: Grezsa István (balról a harmadik) miniszteri biztos, Brenzovics László (balról a negyedik), a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Hanusz Árpád (balról az ötödik) lektor, Mester András (jobbról), a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) elnöke, Tarpai József (balról), a KMTT alelnöke, a könyv szerkesztője és Kovács Sándor (balról a második) lektor a könyvbemutatón Budapesten

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!