Holi fesztivál

2021.07.11. 14:22

Krisna-völgyi búcsút tartanak Somogyvámoson

A szervezők mintegy nyolcezer érdeklődőt várnak a két évtizedes múltra visszatekintő háromnapos eseményre július 16. és 18. között.

Somogyvámos, 2020. július 17. Festékport szórnak a levegőbe a hagyományos Krisna-völgyi búcsú első napján rendezett Holi fesztivál résztvevői Somogyvámoson 2020. július 17-én. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

India világát idézve kínál kulturális, gasztronómiai érdekességeket, családbarát programokat a Krisna-völgyi búcsú, amelyet július 16. és 18. között tartanak Somogyvámos határában.

A völgy 280 hektáros területén, 50 helyszínen 300 Krisna-hívő várja az érdeklődőket. Várhatóan mintegy 8 ezren érkeznek a két évtizedes múltra visszatekintő háromnapos eseményre – olvasható a búcsú Facebook-oldalán és a szervezők tájékoztató anyagában.

Kiemelték: a fesztivál rendezvényeinek többsége az ottlakók életére jellemző önfenntartáshoz, egyszerű életmódhoz kapcsolódik, az ökoszemlélettel összefüggő kérdések megvitatását, az önfenntartáshoz szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek átadását alapvető fontosságúnak tartják.

A környezet tisztaságának megőrzése a búcsún is nagy hangsúlyt kap: a vendégek az étteremsátorban kihelyezett asztaloknál cukornádból készült tányérokon, fa evőeszközökkel fogyaszthatják el az indiai ételeket, hűs szikvízzel díjmentesen tölthetik újra a magukkal hozott palackokat – írták.

A szervezők a programok közül kiemelték az ökrösszekértúrát, a botanikus kert megtekintését, a szerzetesek lakóövezetének bejárását, a színpadi programokat, és a különleges zene- és táncelőadásokat.

Körvezetést tartanak az indiai növényritkaságokat is rejtő biokertészetben, megnyitja kapuit a szerzetesek gyermekeinek épített ökoiskola, a kézműves sátorban indiai szövés- és fonásbemutató lesz, az étteremsátorban a Govinda-konyha vegetáriánus menüsorát lehet megkóstolni, és idén sem maradnak el a beszélgetések, interaktív előadások a „bölcsesség völgyében” – tették hozzá.

A szervezők szerint idén is különleges érdeklődésre tarthat számot a július 16-iki, eredendően a tavasz és az újjászületés érkezését jelző Holi fesztivál.

Rámutattak, hogy a hagyomány szerint a tűz, amelyet ilyenkor gyújtanak, elégeti az előző időszak negatív energiáit, és a színes festékporok, festékek, illetve virágszirmok – amelyekkel az emberek egymást játékosan megdobálják, bekenik – a jó győzedelmét hirdetik a gonosz felett.

Mint megjegyezték, a Holi résztvevőinek érdemes váltóruhával készülniük.

A búcsú programjairól bővebb információk a bucsu.krisnavolgy.hu oldalon olvashatók.

Borítókép: Festékport szórnak a levegőbe a hagyományos Krisna-völgyi búcsú első napján rendezett Holi fesztivál résztvevői Somogyvámoson 2020. július 17-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!