praktika

2021.08.28. 13:14

Így tüntetheti el a makacs penészfoltot bőrből készült holmijairól

Aggodalomra semmi ok, van megoldás, nem kell megválnia kedvenc táskájától, cipőjétől vagy ruhadarabjától.

Fotó: Shutterstock

A már-már luxuscikknek számító bőrből készült ruhák, cipők és más kiegészítők esetén nem lehetünk elég óvatosak, miután könnyen előfordul, hogy a magas páratartalom és az erősebb hőhatás következtében hajlamossá válnak a penészesedésre – írja a Bors.

Egy durva folt kialakulásához elegendő mindössze egyetlen spóra, ám ha időben cselekszünk, megakadályozhatjuk a penész terjedését és tovább élvezhetjük bőr holmijainkat.

Évente legalább kétszer érdemes áttekinteni azokat a ruhásszekrényeket, amelyekben bőrből készült darabokat is tárolunk. Fontos külön megvizsgálni ezeket a holmikat: egy jól megvilágított helyen alaposan nézzük át, nincs-e jele a penészesedésnek. Ha kiderül, hogy baj van, úgy nem csak a szennyezett darabokat, de a szekrényt is meg kell tisztítani.

Amikre szükség lesz:

Eszközök: puha sörtéjű kefe, porszívó, papírtörlő, mikroszálas törlőkendő, szivacs

Tisztítószerek: hipó, tiszta alkohol, bőrhöz való ápolószer

Így csinálja:

Ha lehetőséged van rá, a szabadban készítsd össze a tisztítóállomást, hogy a spórák terjedését a lehető legjobban megfékezhesd.

  • 1. Egy puha sörtéjű kefe segítségével távolítsa el a penészfoltot.
  • 2. Ha kartondobozban tárolta a darabot, azt azonnal dobja ki. Ha szövet tárolóban tartotta, azokat forró vízzel mossa le, ezután forró levegővel (például hajszárítóval) szárítsa meg. Ha pedig műanyag tárolót használt, azt klóros tisztítószerrel (például hipóval) kezelje és a szabad levegőn (lehetőleg napon) hagyja megszáradni.
  • 3. Ürítse ki, majd alaposan porszívózza ki a szekrényt, ahol tárolta a szennyezett darabot. Törölje át a szekrény minden felületét alkohollal.
  • 4. A penészes ruhát, cipőt vagy más kiegészítőt szintén törölje át alkohollal: ügyeljen rá, hogy minden apró résbe és ráncba is behatoljon a szer.
  • 5. Végezetül törölje át a bőrt egy tiszta, vizes törlővel és hagyja a szabad levegőn megszáradni: ügyeljen rá, hogy napfénytől és közvetlen hőtől távol helyezze el. Tipp: tömje ki papírgombócokkal a cipőt vagy a csizmát, hogy az megtartsa eredeti alakját.
  • 6. Fontos, hogy miután megszáradt, kedvenc darabja megkapja a megfelelő ápolást: használjon a kifejezetten bőrből készült felületekhez kapható készítményeket!
  • Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!