Igazságszolgáltatás

2022.01.25. 14:55

Pakisztán történetében először nőt neveztek ki főbírónak

Remélik, hogy mostantól több nőt fognak bírónak kinevezni az iszlám országban, ahol a nőknek gyakran kell küzdeniük igazukért

Nőt neveztek ki a legfelsőbb bíróság tagjának Pakisztánban, az ország történetében először. Az AP hírügynökség szerint a folyamat nem is ment zökkenőmentesen a férfiak uralta ottani igazságszolgáltatási rendszerben, de az 55 éves Ajesa Malik már le is tette az esküt.

Ajesa Malik eddig az ország 2. legmagasabb rangú bíróságának, a lahorinak, Pandzsáb tartományának volt a vezetője 2012 óta.

Pakisztánban egy 9 tagú bizottság tesz ajánlásokat a bírói előléptetésekre. Ezúttal Malik jelölését a legfelsőbb bíróság tagjai közé a bizottság 5 tagja helyeselte, 4 ellenezte. Arif Alvi államfő a múlt héten jóváhagyta ezt, és ezzel lecsendesítette azokat, akik technikai okokra hivatkozva tiltakoztak a bírónő kinevezése ellen, aki 16 férfi mellett az egyetlen nő lett így a legfelsőbb bíróság soraiban.

Ajesa Malik szövetségesei azt remélik, hogy mostantól több nőt fognak bírónak kinevezni az iszlám országban, ahol a nőknek gyakran kell küzdeniük igazukért az igazságszolgáltatási rendszeren kívül és belül is. Utóbbi különösen igaz a szexuális erőszak eseteiben, amelyekben a társadalom, de a hatóságok is ritkán adnak hitelt az áldozatok vallomásának.

Malik ünnepélyes eskütételét Gulzar Ahmed, a legfelsőbb bíróság elnöke vezette. Gratulációt utána a legmagasabb szintről, Imran Hán kormányfőtől is kapott. Sah Mahmúd Kuresi külügyminiszter pedig azt írta a Twitteren, hogy nagy nap ez Pakisztán életében.

A legfelsőbb bíróság honlapja szerint Ajesa Malik alsóbb fokú iskoláit Párizsban és New Yorkban végezte el, majd a Harvard Egyetem jogi karán szerzett diplomát kitüntetéssel.

Borítókép: Pakistan Press Information Department / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!