Állatvédelem

2022.05.23. 10:08

Már 1300 fehérfejű langur él Kínában

Mintegy 1300-ra növekedett a világ egyik legritkább és leginkább veszélyeztetett majomfajának, a fehérfejű langurnak a populációja Délnyugat-Kínában, ahol az 1980-as évekre alig háromszáz példány maradt belőlük.

A fehérfejű langurok (Trachypithecus poliocephalus) száma a Vietnammal határos Kuanghszi Csuang autonóm régióban a 2003-ban rögzített 598-ról 2012-ig 937-re, 2022-ig pedig mintegy 1300-ra emelkedett - közölte hétfőn a rezervátum, ahol a ritka majomfaj él.  

A fehérfejű langur a világ egyik legveszélyeztetettebb főemlősfaja lett populációjának az elmúlt fél évszázadban tapasztalt erőteljes csökkenése miatt, amelyért elsősorban az orvvadászat és az élőhelyük elpusztításával járó emberi tevékenység a felelős. 

A majmok a Cocsiang és a Mingcsiang folyók közti karszthegyeken élnek egy 80 négyzetkilométeres védett területen, amelyet a regionális kormányzat hozott létre 2005-ben. A terület 2012-ben állami szintű természetvédelmi régióvá lett, ami azt jelentette, hogy még több energiát fordíthattak a majmok védelmére.   

A rezervátumon belül eddig 47 hektárt állítottak helyre úgy, hogy azok alkalmasak legyenek a langurok élőhelyének. A széttöredezett előfordulási helyeik összekapcsolására úgynevezett ökológiai folyosót hoztak létre, táplálásukra egy botanikus kertet alakítottak ki, és megfigyelésükre, védelmükre videokamerás rendszert helyeztek üzembe.

Borítókép: illusztráció

Címkék#langur
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában