Aszály

2022.06.16. 16:10

Két olasz tartományban is korlátozták a vízfogyasztást

A Pó folyó medencéjét sújtó aszály miatt az észak-olaszországi Piemont és Lombardia tartomány 125 önkormányzatában életbe lépett a vízfogyasztás korlátozása.

A Pó-alföld városaiban megkezdődött az ivóvízfogyasztás szabályozása – jelentette a Corriere della Sera napilap csütörtökön.

Piemontban mintegy 100, Lombardiában 25 településen korlátozzák a vízfogyasztást. Éjszaka a polgármesterek rendelkezése szerint elzárják az ivóvizet.
Torinó térségében további 80 önkormányzat tiltotta be az ivóvíz öntözésre, medencék feltöltésére és járműmosásra való használatát. Máshol megjelentek a vizet osztó lajtos kocsik.
A válsághelyzetet a Pó-folyó medrének kiszáradása okozza: az ország legnagyobb folyójának 70 éve nem volt ennyire alacsony a szintje. A hajózást is korlátozták a folyón.
A Corriere della Sera a Pó-medence vízgazdálkodását ellenőrző hatóság (AdBPo) főtitkárát, Meuccio Bersellit idézte, aki szerint 

a következő hetekben tovább csökken a már jelenleg is nagyon alacsony vízhozam. 

A vízhiány problémát jelent nemcsak a mezőgazdaság, hanem a térség energiatermelése számára is.
Súlyosnak nevezte a helyzetet Stefano Lo Russo torinói polgármester. Lombardia kormányzója, Attilio Fontana pedig azt mondta, hogy minél előbb megoldást kell találni, miután 

több mint 110 napja nem volt csapadék.  
 A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az utóbbi hat hónapban majdnem hatvan százalékkal kevesebb hó és eső esett, mint 2006 és 2020 között átlagosan az évnek ugyanebben az időszakában. Ezzel egy időben a hőmérséklet minimum 3, de akár 5 Celsius-fokkal is emelkedett.
 A Pót tápláló több mint 140 kisebb folyó, patak egy része teljesen kiszáradt.
 A Pó-alföld Olaszország éleskamrájának számít: a nemzeti agrártermelés harminc százalékát biztosítja, és ebben a térségben tenyésztik az országos állatállomány felét.

Borítókép: A Pó folyó Torinóban Fotó: Mauro Ujetto / NurPhoto via AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!