Fontos az előírás

2022.07.31. 17:07

Kórházba kerülhet, aki túladagolja a D-vitamint

Az immunrendszer és a csontozat erősítésére sokan szednek kapszula formában D-vitamint, nagyon helyesen, de a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy az ajánlott napi mennyiségnél többet bevenni, nem, hogy nem ajánlott, de kifejezetten veszélyes is lehet.

Visszatérő hányás, hányinger, hasi fájdalom, lábgörcsök, fülcsengés, szájszárazság, fokozott szomjúság, hasmenés, és 12,7 kg súlyvesztés - ezek voltak a tünetei annak a középkorú brit férfinak, akit a háziorvosa azonnali kivizsgálásra küldött a helyi kórházba. A férfiról a vizsgálatok során kiderült, hogy a veséi nem működnek megfelelően, nagyon magas a kalciumszintje és enyhén emelkedett a magnéziumszintje - emellett a D-vitamin szintje hétszerese volt az elegendőnek tartottnak - írja a mindmegette.hu.

Az orvosok számára ekkor nyilvánvalóvá vált: a férfi D-vitamin-túladagolásban, másnéven hipervitaminózis D-ben szenved - számolt be az esetről a BMJ Case Reports című orvosi folyóirat. Ez az állapot akkor állhat elő, ha a D-vitamint táplálékkiegészítőkön keresztül fogyasztjuk, és a napi megengedett mennyiségnél többet viszünk be a szerveztünkbe. Fontos tudni, hogy ezt kizárólag a kiegészítők okozhatják, nem pedig a táplálkozás vagy a napozás, mivel a szervezet nem tudja szabályozni a kiegészítőkkel bevitt D-vitamin mennyiségét.

A diagnózist a páciens beszámolója is alátámasztotta: elmondta ugyanis, hogy a problémák körülbelül egy hónappal azután kezdődtek, hogy egy táplálkozási szakember tanácsára intenzív vitaminkúrába kezdett, mely közel három hónapig tartott.

Naponta több mint 20 étrend-kiegészítőt szedett nagy dózisban: D-vitamin 50000 mg (a napi szükséglet 600 mg vagy 400 NE), K2-vitamin 100 mg (napi szükséglet 100-300 μg); C-vitamin, B9-vitamin (folsav) 1000 mg (napi szükséglet 400 μg); B2-vitamin (riboflavin), B6-vitamin, omega-3 2000 mg naponta kétszer (napi szükséglet 200-500 mg), valamint számos más vitamin, ásványi anyag, tápanyag és probiotikus kiegészítőt.

Bár a tünetek kialakulásakor abbahagyta a termékek szedését, a tünetei nem múltak el. Nyolcnapos kórházi tartózkodása alatt intravénásan folyadékot kapott, hogy átmossák a szervezetét, de ez sem volt elég: két hónappal később a D-vitamin-szintje még mindig kórosan magas volt, bár a kalciumszintje normalizálódott.

Mennyi D-vitamint szedjünk és hogyan?

A D-vitaminról tudni kell, hogy csak a nevében vitamin: a hatásait tekintve valójában egy hormonról van szó. Elsősorban a nap ultraibolya-B sugarainak köszönhetően, a bőrben termelődik, vagy kisebb részben a táplálékkal jut a szervezetbe az „előanyaga”, amely ezt követően több átalakulással formálódik a végső, biológiailag igazán aktív anyaggá.

"Hazánkban a késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiség megtermeléséhez, tehát októbertől márciusig Magyarországon nincs megfelelő D-vitamin-forrás" – mondta el korábban dr. Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) főtitkára.

"Mivel a táplálékaink csak igen kis mértékben tartalmazzák, tavaszra mindenkinek kiürül a D-vitamin-raktára. Hozzáteszem, ahhoz, hogy a megfelelő, a szakértők által javasolt mennyiségű vitamin bejusson a szervezetünkbe, még a nyári napsütés sem feltétlenül elegendő. Az egészségesnél jóval több időt kellene a tűző napon tölteni, ha kizárólag így szeretnénk feltölteni a szervezet D-vitamin-készletét" - mondta.

A D-vitamint tehát pótolni kell, mégpedig táplálékkiegészítőkkel - de csak mértékkel, és mindig szem előtt tartva az orvosok szakvéleményét.

A D-vitaminok közül a D3-vitamin a legelőnyösebb a szervezet számára, ebből a Magyarországon javasolt, nyugodt szívvel fogyasztható napi vitamin-dózisok így néznek ki nemenként és korcsoportonként bontva:

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!