Természet és hitélet

2022.09.22. 14:44

Pálos turistautakat alakítottak ki a Pilisi Parkerdőben

Az egyelőre három útvonalból álló tematikus túra összeköti a pálos szerzetesek működésének élő és történelmi helyszíneit.

Egy természetjáró és egy terepfutó találkozik egy turistaúton a Pilisi parkerdő Hűvösvölgyi részén 2022. április 30-án

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

Pálos utak néven gyalogos túraútvonalakat alakított ki Buda és a Dunakanyar között a Magyar Pálos Rend. A tematikus túra összeköti a pálos szerzetesek működésének élő és történelmi helyszíneit tájékoztatta a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője az MTI-t.

Mészáros Péter közölte, hogy a később országossá bővülő hálózatból most három útvonal készült el: Budapesten a 14 kilométeres Források útja, a Pilisben a 24 kilométer hosszú Remeték útja, a Visegrádi-hegységben a 27 kilométeres Szeretet útja. A túrák térképe letölthető a palosut.hu oldalról.

Az útvonalakon 24 kilométerenként természeti, történelmi, hitéleti tartalommal találkozhat a vándor. Az utak kialakításában szempont volt a hagyományőrzés, a szakrális jelenlét és az aktivitás összekapcsolása, a pálos kultúrtörténeti helyek bemutatása és a nem vallásos kirándulók bevonása is.

A pálos rend és a Pilis szoros kapcsolatának hagyományát hordozza a teljesítménytúraként is létező Pálos70 erdei zarándokút, amely a két legismertebb Budapest környéki kolostort, a márianosztrait és a Gellért-hegy oldalában található Sziklatemplomot köti össze.

A pálos rend az egyetlen magyarországi alapítású, máig létező férfi szerzetesrend, a pálosok története szorosan összekapcsolódik a Pilissel és a Visegrádi-hegységgel.

A rendet a Kesztölchöz közeli Klastrompusztán alapította Boldog Özséb esztergomi kanonok. A rend tagjai onnan kiindulva alapítottak újabb kolostorokat, melyek romjai számos helyen megtalálhatók a Budapest környéki hegyekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!