Természetvédelem

2022.09.13. 08:29

Zöld forgatag szombaton Dömösön

Címkék#Dömös

A 25 éves születésnapját ünneplő Duna-Ipoly Nemzeti Park szombaton rendezi meg a Dömösi Zöld Forgatagot, amely a Dunakanyar egyik legjelentősebb természetvédelmi programja - közölte a nemzeti park kommunikációs referense.

A látogatók játékos formában ismerkedhetnek meg a térség élővilágával

Fotó: Shutterstock

Kálmán Gergely elmondta, hogy 

a hajóállomással szemben a látogatók játékos formában ismerkedhetnek meg a térség élővilágával, különleges természeti értékeivel. 

Lesz rovar- és hüllőbemutató, madárgyűrűzés, valamint a Duna parton élőhelyükön láthatók a leggyakoribb hajfajták.   

A nap során szakvezetéssel egybekötött túra indul a Rám-szakadékba, bárki kipróbálhatja a kenuzást, a kajakozást vagy akár a SUP-ozást, valamint megtekinthető a Dömösi Prépostság és a nemzeti parki védjegyes termelői piacon kézművesek kínálják áruikat.   

A prépostságot 1107-ben alapította Álmos herceg, az épület a Képes Krónika beszámolói szerint többször játszott szerepet királyaink életében. Ma a látványosan helyreállított altemplom látogatható.   

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike. A fővárostól északra 60 ezer hektárnyi területen, a Pilis és a Börzsöny hegységben, a Duna és az Ipoly között helyezkedik el, három megye 48 települését érintve. A park rendezvényeit és bemutatóhelyeit évente csaknem 300 ezer látogató keresi fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!