nba

2018.05.03. 11:16

Egy európai ír sporttörténelmet az USA-ban

A szerb Igor Kokoskov lesz az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) történetének első európai vezetőedzője.

ISTANBUL, TURKEY - SEPTEMBER 17: Head Coach of Slovenia Igor Kokoskov gestures during the FIBA Eurobasket 2017 final basketball match between Slovenia and Serbia at the Sinan Erdem Dome in Istanbul, Turkey on September 17, 2017. Ahmet Dumanli / Anadolu Agency

Forrás: AFP / Anadolu Agency

Fotó: Ahmet Dumanli

A 46 éves szakember jelenleg a nyugati főcsoport-elődöntőben küzdő Utah Jazz másodedzőjeként dolgozik, majd az idény után a Phoenix Suns első számú trénere lesz.

„Igor volt az egyik első nem amerikai másodedző az egyetemi bajnokságban és az NBA-ben is, tavaly pedig Európa-bajnoki címre vezette a szlovén válogatottat”

- méltatta őt Ryan McDonaugh, az arizonaiak vezérigazgatója.

Kokoskov a megbízott edzőként tevékenykedett Jay Trianót váltja a Suns kispadján, aki októberben a három mérkőzés után menesztett Earl Watson helyére érkezett.

A szerb tréner 18 éve dolgozik az NBA-ben segédedzőként, a Jazz előtt az Orlando Magic, a Cleveland Cavaliers, a Detroit Pistons és a Los Angeles Clippers is alkalmazta őt. Közben volt georgiai szövetségi kapitány 2008 és 2015 között, majd tavaly irányításával a szlovén csapat veretlenül – 9/0-s mérleggel – nyerte meg történetének első Eb-aranyát Isztambulban.

Borítókép: Kokoskov a szlovén válogatott élén a szerbek elleni Eb-döntőben

AFP / ANADOLU AGENCY / Ahmet Dumanli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!