Brit királynő

2017.06.27. 15:49

Fizetésemelést kap a királynő

Kissé drágult tavaly a brit monarchia, ennek ellenére II. Erzsébet királynő javadalmazása növekedhet, mivel a királyi ház befektetéseit kezelő intézmény profitja jelentősen emelkedett.

Mediaworks Online / MTI

A Buckingham-palota ma jelentette be, hogy az áprilissal zárult 2016-2017-es pénzügyi évben 42 millió font (csaknem 15 milliárd forint) nettó kiadással járt a királyság intézményének működtetése; ez kétmillió fonttal több a monarchiára fordított előző évi nettó összegnél.

Sir Alan Reid udvari kincstárnok hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a monarchia „nagyszerű ár-érték arányt testesít meg”, hiszen a királyi ház fenntartása tavaly az Egyesült Királyság egy-egy alattvalójának mindössze 65 pennyjébe került, ez nem több, mint egy első osztályú postai bélyeg ára. Ehhez képest igencsak sokat tesz a királynő a britekért.

A királyi vagyont – birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket – kezelő független holding, a Crown Estate éves büdzséjének 15 százalékát lehetett eddig a monarchia fenntartására fordítani de ezt a 2017 és 2027 közötti időszakban 25 százalékra emelték, hogy finanszírozni lehessen az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota halaszthatatlan – és várhatóan 369 millió fontba kerülő – felújítását.

A Crown Estate eredménye a beszámoló szerint a 2016-2017-es pénzügyi évben 24,7 millió fonttal 328,8 millió fontra emelkedett. Így az uralkodó személyi kiadásait finanszírozó állami apanázs, a Sovereign Grant, 2018-2019-ben várhatóan 8 százalékkal 82,2 millió fontra emelkedik. Az uralkodó jövedelmét mindig két pénzügyi évre előre határozzák meg a Crown Estate eredményjelentései alapján.

Úgy tűnik azonban, hogy nem mindenki tartja alacsonynak a királyi család költségeit. A legnagyobb brit monarchiaellenes szervezet, a Republic mai közleménye szerint a biztonsági őrizetre fordított kiadásokkal és egyéb költségekkel együtt a királyi család éves számlája megközelíti a 345 millió fontot. Graham Smith, a Republic vezérigazgatója szerint az adófizetőkre komoly terhet ró az uralkodóház „kivételezett életvitelének” finanszírozása.

A szervezet a monarchia felszámolásáért és a választott államfői intézmény meghonosításáért kampányol. A felmérések azonban rendre azt mutatják, hogy a monarchia intézményének támogatottsága szilárd: a britek 65-70 százaléka szeretné fenntartani ezt az államformát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!