napi cuki

2017.10.13. 18:52

Pandabumm volt Kínában

Egy pandavédelmi központban 42 kis bocs látta meg a napvilágot.

30 nőstény óriáspandától rekordszámú, 42 bocs született idén a délnyugat-Kínában lévő csengtui pandavédelmi és kutatóközpontban.

„Az idén született bocsok száma azt mutatja, hogy beértek a fajmegőrzésre és tenyésztésre kidolgozott módszereink”

- közölte Csang Ho-min, a központ helyettes vezetője.

Az óriáspandák párzása 95 százalékos volt, termékenységük 87 százalékos, a bocsok túlélési aránya 95 százalék – tette hozzá az illetékes.A tenyésztési technológia fejlődésével a fogságban született óriáspandák száma jelentősen megnőtt 1983 óta, akkor még csak hat óriáspandabocs született, idén 273.

Kínában mintegy 400 óriáspanda él fogságban, vadon mintegy kétezer, leginkább a délnyugat-kínai Szecsuán és Sanhszi tartományokban.

Fajmegőrzési erőfeszítéseik keretében az illetékesek nemzeti park létrehozását hirdették meg az óriáspandák számára, azaz az összes természetvédelmi területet, parkot, maradványfoltot, ahol a veszélyeztetett állatok élnek, egyetlen nemzeti parkba vonnák össze.

Kínában ma már 67 óriáspanda-rezervátum van, de élőhelyük szétszórtsága jelenti a legnagyobb veszélyt a faj fennmaradása szempontjából.

Borítókép: AFP/cdsb/Imaginechina

Címkék#pandabocs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!