Életmód

2009.07.21. 15:52

Szívroham után jót tesz a szex

A szívrohamon átesett betegek számára igen fontos, hogy visszanyerjék szexuális aktivitásukat, mégis, a legtöbb esetben kimarad az ezzel kapcsolatos kórházi tanácsadás. Pedig mindent szabad(na). A nagyvilág hírei.

BAMA

A szexuális aktivitás az élet része – így akut vagy krónikus betegségeket követően is, de mint egy friss felmérésből kiderült, a betegek több mint fele nem él szexuális életet szívrohamából kigyógyulása után. Legtöbbjük arról számolt be, hogy mind a nemi aktivitásuk, mind az elégedettségi szintjük csökkent a betegséget követően.

A remeteség legfontosabb oka az a miatti félelem, hogy az aktus újabb rohamot indukál. Aki azonban mégis csinálja, közben stresszeli magát, így nehezíti a szexuális életét. Pedig ettől nem kell félni! A szex igenis jó terápia, erősíti a beteg lelki és testi aktivitását. – nyilatkozta Fridlund professzor, a jönköpini Egészsségtudományi Karról.

Két tojás reggelire = hatékonyabb fogyókúra

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a tojásfogyasztás segíthet a túlsúlyos felnőtteknek a fogyásban, és emellett még energikusabbá is teheti őket. Minderre 25-60 éves, elhízott felnőttek részvételével végzett kísérletükből következtettek. Azok, akik kalóriaszegény diéta részeként reggelente két tojást fogyasztottak, 65 százalékkal nagyobb tömeget tudtak leadni, 61 százalékkal nagyobb testtömeg-index csökkenést értek el, és nagyobb energiaszinttel rendelkeztek, mint azok, akik édes péksüteményeket reggeliztek. (A koleszterinszin-érték mindkét csoportban ugyanannyi volt.) „A tojásnak köszönhető nagyobb jóllakottság és energia segít abban, hogy hatékonyabban kitartsunk a kalóriaszegény étrend mellett” – nyilatkozta a kutatásvezető.

Veszélyes a tengerparti homok

Sok nyaraló érkezik haza hasmenéses és hányásos panasszal, ami a legújabb kutatások szerint a tengerparti homokban rejtőző baktériumoknak köszönhető. Azoknak a strandolóknak a megbetegedési kockázata a legnagyobb, akik homokoznak, illetve akiket homokba temetnek. Ez az első olyan tanulmány, amely összefüggésbe hozza a különböző homokban végzett tevékenységeket a betegségekkel. A kutatók több mint 27 ezer ember adatait elemezték, megkérdezve mennyi ideig játszottak a homokban, majd két hét múlva esetleges betegségükről kérdezték őket. A homokban játszó és homokvárat építő emberek 13 százalékánál lépett fel gyomor-bélrendszeri zavar, míg a homokba eltemetettek 23 százaléka számolt be ilyesmiről. A kutatók kiemelik, hogy az ily módon fellépő betegségek még mindig elég ritkák, így bárki nyugodtan járhat strandra, azonban homokozás után mindenképpen mosson kezet vagy használjon kézfertőtlenítőt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!