Életmód

2009.07.21. 15:52

Szívroham után jót tesz a szex

A szívrohamon átesett betegek számára igen fontos, hogy visszanyerjék szexuális aktivitásukat, mégis, a legtöbb esetben kimarad az ezzel kapcsolatos kórházi tanácsadás. Pedig mindent szabad(na). A nagyvilág hírei.

BAMA

A szexuális aktivitás az élet része – így akut vagy krónikus betegségeket követően is, de mint egy friss felmérésből kiderült, a betegek több mint fele nem él szexuális életet szívrohamából kigyógyulása után. Legtöbbjük arról számolt be, hogy mind a nemi aktivitásuk, mind az elégedettségi szintjük csökkent a betegséget követően.

A remeteség legfontosabb oka az a miatti félelem, hogy az aktus újabb rohamot indukál. Aki azonban mégis csinálja, közben stresszeli magát, így nehezíti a szexuális életét. Pedig ettől nem kell félni! A szex igenis jó terápia, erősíti a beteg lelki és testi aktivitását. – nyilatkozta Fridlund professzor, a jönköpini Egészsségtudományi Karról.

Két tojás reggelire = hatékonyabb fogyókúra

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a tojásfogyasztás segíthet a túlsúlyos felnőtteknek a fogyásban, és emellett még energikusabbá is teheti őket. Minderre 25-60 éves, elhízott felnőttek részvételével végzett kísérletükből következtettek. Azok, akik kalóriaszegény diéta részeként reggelente két tojást fogyasztottak, 65 százalékkal nagyobb tömeget tudtak leadni, 61 százalékkal nagyobb testtömeg-index csökkenést értek el, és nagyobb energiaszinttel rendelkeztek, mint azok, akik édes péksüteményeket reggeliztek. (A koleszterinszin-érték mindkét csoportban ugyanannyi volt.) „A tojásnak köszönhető nagyobb jóllakottság és energia segít abban, hogy hatékonyabban kitartsunk a kalóriaszegény étrend mellett” – nyilatkozta a kutatásvezető.

Veszélyes a tengerparti homok

Sok nyaraló érkezik haza hasmenéses és hányásos panasszal, ami a legújabb kutatások szerint a tengerparti homokban rejtőző baktériumoknak köszönhető. Azoknak a strandolóknak a megbetegedési kockázata a legnagyobb, akik homokoznak, illetve akiket homokba temetnek. Ez az első olyan tanulmány, amely összefüggésbe hozza a különböző homokban végzett tevékenységeket a betegségekkel. A kutatók több mint 27 ezer ember adatait elemezték, megkérdezve mennyi ideig játszottak a homokban, majd két hét múlva esetleges betegségükről kérdezték őket. A homokban játszó és homokvárat építő emberek 13 százalékánál lépett fel gyomor-bélrendszeri zavar, míg a homokba eltemetettek 23 százaléka számolt be ilyesmiről. A kutatók kiemelik, hogy az ily módon fellépő betegségek még mindig elég ritkák, így bárki nyugodtan járhat strandra, azonban homokozás után mindenképpen mosson kezet vagy használjon kézfertőtlenítőt. 

Friss hírek a tudomány világából >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!