Árnyékban

2017.08.03. 07:00

Így lesz igazán szép a napellenző

Nyáron nagy hasznát vesszük a különböző árnyékolóknak, de ezek csak akkor mutatnak igazán jól, ha tisztán vannak tartva.

A háló- és a gyerekszobában különösen hasznos lehet a jól megválasztott árnyékoló, amely nyáron hűti a házat, télen pedig benn tartja a meleget. Ahhoz azonban, hogy a redőny vagy reluxa sokáig szép maradjon, nem árt betartani néhány alapszabályt!

Redőny

Könnyen kezelhető, nem túl drága, viszont rendkívül gyorsan bepiszkolódik, elszürkül. Célszerű a lakás többi részéhez hasonló gyakorisággal portalanítani. Hetente tisztítsa meg kefével, vagy törölje át egy száraz vagy enyhén nedves, puha ronggyal!

Szalagfüggöny

A textilcsíkokat rendszeresen portalanítani kell száraz ronggyal vagy porszívóval, időnként pedig áttörölni egy nedves, mosószeres kendővel. A könnyen leakasztható csíkokat kimoshatja a kádban vagy – ha a használati utasítás ezt külön nem tiltja – a gépben is. Tisztítás után csöpögtesse le, és még nedvesen akassza vissza a helyére.

Zsalugáter

Elég évente egy-két alkalommal lemosni: meleg vízbe tegyen 1 marék mosószódát vagy mosogatószert, és ezzel törölje át. A lamellák közötti rész tisztításához tekerjen a süteménykészítésnél használt gumi- vagy műanyag spatulára denaturált szeszbe mártott rongyot.

Reluxa

A vékony műanyag lemezekből álló árnyékoló viszonylag olcsó és könnyen tisztán tartható. A helyiség is jobban szellőztethető így, mint a redőny esetében. Törölje át előbb mosószeres szivaccsal, azután száraz ronggyal. Könnyebben megy majd a takarítás, ha a lamellákat egy síkba állítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!