„Felvonulás az életünkért”

2018.02.21. 11:53

Hollywoodi nagyágyúk támogatják a fegyveres erőszak elleni felvonulást

Steven Spielberg és Jeffrey Katzenberg befolyásos hollywoodi filmmogulok is támogatják a floridai diákok által a fegyvertartás szigorításáért szervezett márciusi felvonulást.

Spielberg és felesége, Kate Capshaw kedden a George és Amal Clooney házaspár bejelentését követően ajánlotta fel, hogy csatlakozva kezdeményezésükhöz ugyancsak félmillió dollárt (127 millió forintot) adományoznak a diákoknak a tüntetés szervezésére.

„Az ifjú diákok Floridában és most már országszerte bizonyították vezetői rátermettségüket”

- hangsúlyozta az Oscar-díjas rendező, hozzátette, hogy feleségével együtt üdvözlik a diákok mozgalmát.

Jeffrey Katzenberg és felesége, Marilyn is közleményben hozta nyilvánosságra, hogy Clooneyék példáját követve szintén félmillió dollárral állnak a March for Our Lives (Felvonulás az életünkért) elnevezésű felvonulás mögé.

„Marilyn és én büszkén tartunk a floridai Parkland bátor ifjú vezetőivel, akik fájdalmukat és gyászukat tettekre váltották” – fogalmazott a veterán stúdiófőnök.

Oprah Winfrey szintén félmillió dollárral járul hozzá a felvonulás sikeréhez. „George és Amal, nem is tudnék jobban egyetérteni veletek. Csatlakozom hozzátok, és 500 ezer dollárt adományozok a March for Our Lives számára” – írta Twitter-üzenetében megjegyezve, hogy a diákok szervezkedése a hatvanas évekbeli Freedom Riders-mozgalomra emlékezteti, amely világgá kiáltotta, hogy „elegük van, és végre hallatni akarják a hangjukat”.

A 17 halálos áldozattal járó floridai iskolai lövöldözés után számos csoport szólította utcai demonstrációra az embereket, hogy támogassák a fegyveres erőszak elleni fellépést.

A March for Our Lives esemény szervezői vasárnap jelentették be, hogy márciusra felvonulást szerveznek Washingtonba a fegyvertartás szigorításáért és a biztonságos iskolákért.

„Eggyel se többet. Nem engedhetjük meg, hogy akár egyetlen további gyereket is lelőjenek az iskolában. Nem engedhetjük meg, hogy egy újabb tanárnak kelljen úgy döntenie, hogy a tüzelő fegyver elé ugrik, hogy diákjait mentse. Nem engedhetjük meg, hogy egy újabb családnak kelljen egy hívásra vagy SMS-re várnia, ami sohasem érkezik meg” – írták a közleményben, amelyben hangsúlyozták, hogy az iskolák nem biztonságosak, és semmi sem lehet fontosabb annál, minthogy a gyerekek és tanárok életét megmentsék.

A washingtoni felvonulás csak egyike a diákok által Amerika-szerte szervezett megmozdulásoknak. A diákok mozgalmát olyan sztárok is támogatják, mint Justin Bieber, Lady Gaga és Cher.

Borítókép: Steven Spielberg és felesége Kate Chapsaw a 75. Golden Globe-on januárban.

AFP / DPA / Hubert Boesl

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!