advent

2019.12.08. 18:10

Testileg és lelkileg is készülünk a karácsonyra

Fontos, hogy ebben a négy hétben az emberek ne csak a vásárlással foglalkozzanak, hanem saját magukkal is – mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató.

Kiskunfélegyháza, 2016. december 23. A Padkaporos Táncegyüttes tagjai betlehemes játékot mutatnak be Kiskunfélegyházán, a Gémes családnál 2016. december 22-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Ez az időszak tele van babonákkal, szokásokkal, hagyományokkal. Ilyenkor járnak a betlehemezők. A szentcsalád-járás is egy jellegzetes hagyomány, amikor kilenc napon keresztül összejártak családok, a lakásban készítettek egy oltárt és az előtt énekeltek – tette hozzá az M1 csatorna műsorában.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy közeledik december 13., Luca napja, ami idén péntek 13. is lesz. Ekkortól karácsonyig 12 nap van, amelyet a következő év 12 hónapjaként fognak fel. Kapcsolódik hozzá időjárásjóslás is, ha például az ötödik napon esik az eső, a május is esős lesz – ismertette a néprajzkutató.

Borítókép: a Padkaporos Táncegyüttes tagjai betlehemes játékot mutatnak be Kiskunfélegyházán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!