föld napja

2020.04.22. 09:03

A gyermekes családok jobban figyelnek a környezet védelmére

65,1 százalékuk aktívan elkötelezett a környezetvédelem iránt, míg a gyermektelen felnőttek esetében ez mindössze 41,6 százalék – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív felméréséből, amelyet a Föld napján hoztak nyilvánosságra.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Grekov's

Az összegzés szerint a nagy többség (89,5 százalék) szerint a Földet érintő környezetvédelmi problémákat komolyan kell venni, a válaszadók 60,4 százaléka szerint pedig nagyon súlyos problémával állunk szemben. A nők 62,8 százaléka, míg a férfiak 52,5 százaléka elkötelezett a környezet védelme iránt.

A kutatási eredmények elemzésekor három markáns csoport képe rajzolódott ki: a környezetvédelem iránt elkötelezettek (57,9 százalék), az érdeklődők (28,6 százalék) és az érdektelenek (13,5 százalék) csoportja.

Az eredmények alapján a gyermekes családok 65,1 százaléka aktívan elkötelezett a környezetvédelem iránt, míg a gyermektelen felnőttek esetében ez mindössze 41,6 százalék.

Az emberek csaknem 40 százalékát leginkább a hulladék növekvő mennyisége és annak nem megfelelő kezelése zavarja, ezt követi a levegőszennyezés (18,6 százalék) és az éghajlat megváltozása (15 százalék). Legégetőbb megoldandó problémának a válaszadók az egyszer használatos műanyagok nagy mennyiségét és a vállalati károsanyag-kibocsátást tartják.

A lakóhelyen történő szemetelés és illegális szemétlerakás a gyermekesek 31,5 százaléka szerint a legsúlyosabb probléma.

A válaszadók több mint fele (58,3 százalék) érez személyes felelősséget a környezet romlása miatt, de leginkább a gyárakat, üzemeket (61,7 százalék), a közlekedést (51,1 százalék), valamint a multinacionális cégeket (50,3 százalék) teszik felelőssé.

A megkérdezettek 80 százaléka teljes mértékben egyetért azzal, hogy a klímaváltozás a gyermekek jövőjét fenyegeti.

A válaszadók több mint kétharmada inkább környezettudatosnak tartja magát más emberekhez képest, s közel egyharmaduk gondolja úgy, hogy kifejezetten környezettudatos.

Mint írták, a magyar családok túlnyomó része környezettudatosan neveli gyermekét, leginkább a nagycsaládosokra jellemző ez az életforma.

A válaszadók 90,5 százaléka részben már szelektíven gyűjti otthonában a hulladékokat.

Azoknak, akik környezettudatosan nevelik a gyermeküket, több mint fele már legalább 5 éve szelektíven gyűjti a szemetet.

A KINCS 2020 márciusában végzett telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást, amelynek alkalmával 1000 embert kérdeztek meg.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!