A mázas bili is új otthonra talál

2023.01.28. 20:00

Igazi kincseket rejt a cseri bolhapiacbolt

Filmesek és színházi kellékesek egyik kedvenc helye lett egy kisbolt a cseri városrészben, amely a hét minden napján bolhapiacként működik. A helyiségben az 1900-as évek elejétől a retró korszakon át napjainkig találhatók dísz- és használati tárgyak, amelyekre gyakran gyűjtők áhítoznak.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Róbert

Tóth József tíz évvel ezelőtt még bútorokat árult a Somogy Áruházban. Gyakran kérték arra a vásárlók, hogy a megunt, régi bútordarabot vigye el. Ez alapozta meg a használtcikk-kereskedést. 

– Ami egyes helyeken szemétnek számít, az másoknak még lehet nagy kincs – mutatott végig Tóth József a kate­gorizáltan elhelyezett tárgyakon. Külön szedve találhatóak itt bögrék, poharak, étkészletek, lámpabúrák, analóg fényképezőgépek. 

cseri lomibolt használtcikk tóth józsef
Kincseket rejt a bolt.
Fotós: Lang Róbert

A tulajdonos szerint gyakran látogatják gyűjtők is a helyet. – Van, aki nyakkendőket, más késeket, egy hölgy vajtartókat gyűjt – mondta. – Azt az időszakot éljük, amikor mindent keresnek. Ugyanolyan menőnek számítanak a retró korszak tárgyai és a régi paraszti kultúra fennmaradt darabjai. Mindent félreteszek, hátha valaki pont azt keresné, amit kidobtam. Nehéz szívvel mondanám, hogy nincs! – nevetett a tulajdonos. 

cseri lomibolt használtcikk tóth józsef
Tóth József mindent félretesz. 
Fotós: Lang Róbert

– Egyre inkább az a trend, hogy régi tárgyakból rendeznek be az emberek egy-egy sarkot a házukban, a nappaliban tette hozzá Tóth József. – Legutóbb egy általam összeállított, komplett csendéletet vittek el tőlünk. Felkapottnak számít a régi péklapát, fából készült cukormerő, lisztkeverő. Gyakran jön egy hölgy, aki rézből készült tárgyakat keres, most éppen habüstöt. De sokan vannak, akik régi bilit visznek WC-kefe tartónak. Nagy keletje van az industrial stílusú, zománcozott lámpabúráknak is – sorolta a tulajdonos. 

cseri lomibolt használtcikk tóth józsef
Sokan keresik a régi holmikat. 
Fotós: Lang Róbert

Egy vitrinben csak kávéskészletek várják új tulajdonosukat. – A hetvenes-nyolcvanas években minden háztartásban volt legalább két kávéskészlet a vitrinben – emlékezett vissza Tóth József. – Heti két alkalommal felteszek a közösségi oldalunkra egy-egy készletet azzal a céllal, hogy ha már kávézunk, adjuk meg a módját. Van, aki bulihoz vásárol nálunk olcsó üvegpoharakat, mondván: akkor mégsem műanyagból isznak. Arra is rájöttek az emberek, még a fiatalok is, hogy a régi tárgyak sokkal tartósabbak – mondta a tulajdonos, aki a kitüntetések és az eszperantó szövetség zászlaja mellett különleges régi tárgyakat is megmutatott. Egy fémpénzt 1546-ból, egy medál másolatát az 1600-as évekből, ami Sopron akkori polgármesterének feleségét ábrázolja, és egy érdekes vázát, amelyre egykori tulajdonosa az utazásairól hozott pénzérméket és apró tárgyakat ragasztott. 

cseri lomibolt használtcikk tóth józsef
Tóth József új életet lehel bármibe. 
Fotós: Lang Róbert

Tóth József elővett egy karabélyt is, amely öngyújtóként szolgálhatja leendő gazdája kényelmét. Egy járom is érkezett a héten a boltba, amely akár egy stílusos világítótest alapját adhatja. 

cseri lomibolt használtcikk tóth józsef
Ebből öngyújtó lesz. 
Fotós: Lang Róbert

A kellékesek aranybányája

Színházi kellékesek közkedvelt helye a „bolhapiacbolt”. Bőröndöktől a bútorokon át a kisebb tárgyakig bármi kiköthet a színpadon, vagy a filmvásznon.

cseri lomibolt használtcikk tóth józsef
Az üzletben gyakorlatilag bármi megtalálható. 
Fotós: Lang Róbert

 – A Kaposváron forgatott Korai menyegző című film berendezési tárgyait is nálunk szerezték be, hiszen bőségesen rendelkezünk a hetvenes évek tárgykínálatával. Koltai Róbert abban a karosszékben ült a filmben, amelyiket itt találtak – büszkélkedett Tóth József, aki azt is elárulta, hogy a boltban a gyűjtemények csak egy töredéke található, a használt bútorok többsége egy 250 négyzetméteres raktárban várja, hogy stílusosan beilleszkedhessen majd egyszer valaki otthonába. 

cseri lomibolt használtcikk tóth józsef
Fotós: Lang Róbert


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!