Foci-Eb 2021

2021.06.29. 18:05

Sterling újra villant, Anglia elbúcsúztatta Németországot az Eb-től

Az angol labdarúgó-válogatott a hajrában szerzett gólokkal 2–0-ra legyőzte a németeket a Wembleyben az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. A németek sokáig mezőnyfölényben játszottak, az angoloknak viszont egyetlen Sterling-villanás is elég volt a új mederbe terelni a meccset.

FBL-EURO-2020-2021-MATCH44-ENG-GER

Forrás: AFP

Fotó: JOHN SIBLEY

 

NYOLCADDÖNTŐ

London, Wembley Stadion, 41 973 néző V: Danny Makkiele (holland)

ANGLIA: Pickford – K. Walker, Maguire, Stones – Trippier, Phillips, Rice (J. Henderson, 88.), Shaw – Saka (Grealish, 70.), Sterling – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

NÉMETORSZÁG: Neuer – Ginter (Emre Can, 88.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens (L. Sané, 88.) – Havertz, T. Müller (Musiala, 90+2.) – Werner (Gnabry, 70.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Gólszerző: Sterling (75.), Kane (86.)

Az angol labdarúgó-válogatott a 300. meccsére készülhetett a Wembleyben – sorsszerű, hogy az egyik legnagyobb riválisnak számító Németország ellen érték el ezt a mérföldkövet. Az angolok az eredetileg 1923-ban átadott, majd 2000-ben bezárt és 2007-re teljesen újjáépített otthonukban 187 győzelmet arattak, 73 döntetlen mellett mindössze 39-szer kaptak ki. Az itt rendezett Eb- és vb-mérkőzéseken pedig tizennégy meccses veretlenségi sorozatot építettek ki. A számok is bizonyították tehát, amit előzetesen is tudtunk: a német válogatottra sporttörténelmi léptékkel nézve is nehéz feladat várt az Európai Labdarúgó-szövetséggel (UEFA) kötött alku értelmében immár 45 ezer néző előtt megrendezett találkozón.

Még akkor is, ha az angolok szempontjából is akadtak rossz előjelek: ilyen például, hogy a legutóbbi hét meccsükön (két döntetlen, öt vereség) képtelenek voltak a Wembleyben nyerni.

Az első tíz perc német mezőnyfölényt hozott, Leon Goretzka megindulása után a lábait összekoccantó Declan Rice-ban pedig egy pillanatra az ütő is megállhatott, látva, hogy a játékvezető előhúzza a piros lapot – mint kiderült a holland Danny Makkelie az a típus, aki mind a két kártyát ugyanabban a zsebében tartja, végül csak a sárgát mutatta fel. A szabadrúgáskombináció végén Kai Havertz lövése akadt el a sorfalon.

Manuel Neuer bravúrral védte Sterling próbálkozását (Fotó: AFP)

A folytatásra átvette a kezdeményezést az angol csapat. A 16. percben Rice passza után Raheem Sterling vette célba tizennyolc méterről Manuel Neuer kapujának bal felső sarkát, ám a Bayern München kapusa bravúrral védeni tudott. Néhány perccel később Harry Maguire fejelt fölé. A 27. percben ismét Maguire előtt adódott lehetőség – és ismét Neuer védett.

A félidő derekán túl ismét fordulni látszott a játék képe: a 31. percben Joshua Kimmich beadása után Werner tűnt el Kyle Walker ölelésében a tizenhatoson belül, de a játékvezető sípja néma maradt. Egy perccel később sem Walker, sem más angol védő nem tudta megakadályozni a Chelsea német támadóját abban, hogy helyzetbe kerüljön – szerencséjükre viszont ott volt a kapujából kivetődő Jordan Pickford, aki lábbal óriásit védett.

Harry Maguire többször is légiveszélyt jelentett a német kapura (Fotó: AFP)

A játékrész legnagyobb helyzete a hosszabbításra maradt, Müller labdavesztése után Matthias Ginternek kellett nagyot mentenie a tizenhatoson belül, a szabályos szerelés összejött, de a labda az épp érkező Harry Kane elé pattant, aki hiába fektette el ziccerben Neuert, Hummels az utolsó pillanatban menteni tudott a kapu torkában.

A második félidőt is a németek kezdték jobban, a 47. percben Robin Gosens beadását röviden fejelték ki az angol védők, a kaputól 15 méterre érkező Kai Havertz nem sokat gondolkodott a lövésen, a léc alá tartó labdát bravúrral tolta fölé Pickford. Nem sokkal később Gosens maga kerülhetett volna helyzetbe, ám az angol kapus ismét jól avatkozott játékba.

A második félidő elején Robin Gosens (20) volt az egyik legaktívabb német (Fotó: AFP)

Angol helyzet nélkül telt el az első negyedóra a fordulást követően.

A folytatásban a helyzetek helyett inkább a mezőnyjáték dominált. A felek gyűrték egymást, de a futball szépségéből keveset láthattunk. A németek enyhe mezőnyfölénye megmaradt, de egyre inkább állóháborúba fordult a játék képe.

Néhányan talán már el is játszottak a hosszabbítás gondolatával, amikor a 75. percben megtört a jég. Az angoloknak az első helyzetükből nemcsak sikerült eltalálniuk a német kaput, hanem a Luke Shaw lapos centerezésére két védő közt érkező Sterling egyenesen a hálóba is továbbította a labdát (1–0).

Egy kis stat: mindössze másodszor történt meg egy angol játékossal, hogy egy nagy tornán válogatottja első három gólját egyaránt ő szerezze – Sterling előtt Gary Lineker volt még képes ugyanerre (1986-ban).

Sterling ünnepelhetett (Fotó: AFP)

A 80. percben óriási egyenlítési lehetőség adódott a németek előtt: Kai Havertz indult meg a félpályánál egy labdaszerzést követően, kiugratta Müllert, aki két védővel a nyakán ziccerig nyargalt, Pickford szinte reménytelen helyzetben jött ki a kapujából, a lövésbe nem tudott beleérni – de nem is kellett, mert a Bayern támadója 15 méterről fél méterrel a jobb alsó mellé lőtt! Müller hosszú másodperceken át fogta a fejét – teljes joggal –, az angol drukkerek pedig úgy ünnepelték a kimaradt német lehetőséget, mintha csak még egy gólt szerzett volna saját válogatottjuk.

Hamarosan pedig azt is ünnepelhették.

A 86. percben a német védelem hibázott, a lendületből rájuk rontó angol támadók közül Jack Grealish centerezését a bevetődő Harry Kane fejelte a kapu bal oldalába, ezzel megpecsételve a németek sorsát (2–0).

Joachim Löw hiába cserélt kétségbeesetten, a 2014-es világbajnoknak nem volt megfelelő válasza a helyzetre. A kapitány 15 éves regnálás után a Wembleyben elszenvedett vereséggel búcsúzott a német kispadtól. Ezzel együtt pedig a magyaros F-csoport utolsó tagja – Németország – is elbúcsúzott az Eb mezőnyétől.

Az angolok mennek tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!