Foci vb 2022

2022.11.30. 10:03

Az Egyesült Államok továbbjutott, Irán kiesett

Az Egyesült Államok 1–0-ra legyőzte Iránt a katari labdarúgó-világbajnokság B-csoportjában a harmadik fordulóban. Az amerikaiak ezzel a sikerrel a második helyen továbbjutottak Anglia mögött, s Hollandiával néznek farkasszemet a nyolcaddöntőben.

Fotó: NurPhoto via AFP

Irán és az Egyesült Államok válogatottja eddig csupán egyszer találkozott egymással világbajnokságon, még 1998-ban. Akkor Irán 2–1-re legyőzte az amerikaiakat, de egyik csapat sem jutott tovább a csoportból. A katari tornán Irán három ponttal várhatta a harmadik, utolsó fordulót, míg az USA kétszer is remizett. A képlet egyszerű volt a mérkőzés előtt: az ázsiaiak döntetlennel is továbbjuthatnak, míg az Egyesült Államoknak kötelező a győzelem.

Ennek megfelelően az első félidőben egyértelműen Gregg Berhalter együttese irányított. Az irániak visszahúzódtak, az amerikaiak pedig a fiatal, gyors és labdabiztos játékosokkal próbálta feltörni a védelmet. Az első helyzetet a tizedik percben jegyezhettük fel, Pulisic fejesénél védett Beiranvand kapus. A labdabirtoklást tekintve óriási fölényben voltak az amerikaiak, de komoly gólveszély nem alakult ki az első fél órában – Timothy Weah előbb lábbal, majd fejjel próbálkozott, de egyik helyzetnél sem emelkedett meg nagyon az irániak pulzusszáma.

A 38. percben csak megszerezte a vezetést az Egyesült Államok. McKennie parádés hosszú indítással találta meg Destet, aki egyből középre tette a labdát, az ötösön belül Christian Pulisic érkezett, és a saját testi épségét sem kímélve a kapuba lőtt. A gólnál olyan keményen ütközött a kapussal, hogy hosszú percekig ápolni kellett a Chelsea futballistáját – hiába próbálta folytatni, a szünetben le kellett cserélni.

Az első félidő ráadásában Weah találta magát ziccerben, ám hiába lőtt jobb külsővel a kapuba, a játékvezető les miatt nem adta meg a gólt.

A fordulást követően igencsak megváltozott a játék képe, az Egyesült Államok átengedte a területet Iránnak, amelynek most már muszáj volt támadásokat kezdeményezni. Carlos Queiroz gárdája kétszer is Szaman Goddosz révén egyenlíthetett volna – a csereember a középkezdés után néhány perccel fejessel hívta fel magára a figyelmet, majd a második félidő közepén nagyjából tíz méterről kapásból tüzelt, de nem találta el a kaput.

A hajrában óriási volt a feszültség, erősen nyomott Irán, de helyzetekig ritkán jutott el. Már a hosszabbításban jártunk, amikor egy szabadrúgás után Puraligandzsi fejelhetett, de ezúttal sem kellett Turnernek védést bemutatnia. A 99. percben az angolok ellen duplázó Taremi összeesett a tizenhatoson belül, a teljes iráni keret tizenegyest reklamált, de a visszajátszásból jól kivehető volt, hogy a Porto csatára nagyon rájátszik az esetre.

Az Egyesült Államok kihúzta 1–0-val, így második helyen továbbjutott Anglia mögött, amely Marcus Rashford duplájával és Phil Foden találatával megverte Walest. Az amerikaiak szombaton Hollandiával találkoznak a nyolcaddöntőben, Anglia pedig Szenegál ellen lép pályára vasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!