Friss hírek

2004.10.28. 13:28

Népszavazás a kettős állampolgárságról

Mádl Ferenc köztársasági elnök december 5-re kitűzte a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazást - tudatta az államfő hivatala csütörtökön.

BAMA

A köztársasági elnök korábban szintén december 5-re tűzte ki az egészségügyi privatizációról szóló, ugyancsak ügydöntő  népszavazást.
"Így a választópolgároknak ezen a napon két kérdésben is joguk  van dönteni" - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

Az Országgyűlés szeptember 13-án rendelt el, egyhangú  szavazással ügydöntő népszavazást a kettős állampolgárságról.
Az Alkotmánybíróság keddi ülésén utasította el a kettős  állampolgárság ügyében népszavazást elrendelő országgyűlési  határozat ellen benyújtott kifogásokat, s ezzel helybenhagyta a  parlament döntését.

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) által kezdeményezett  referendumon arra a kérdésre kell válaszolni, hogy kedvezményes  honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar  nemzetiségüket magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben  meghatározott más módon igazolják.

"Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy  kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot  kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon  lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi  LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti magyarigazolvánnyal vagy a  megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?" - szól  a népszavazásra feltett kérdés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!