Friss hírek

2004.11.18. 16:32

A hivatásos tűzoltók bérelmaradástól tartanak 2005-ben

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete nem szeretné, ha jövőre bérelmaradást tapasztalnának a tűzoltók, ezért tárgyalni kíván az Országgyűlés illetékes szakbizottságaival - közölte Kertész László, a szakszervezet elnök-ügyvivője csütörtökön.

BAMA

Szakszervezetünk megbeszélést kezdeményezett a rendészeti, illetve az önkormányzati bizottságnál, azonban erre még nem kaptunk  visszajelzést - mondta Kertész László. 
Hozzátette, a tűzoltók munkaidejének rendezése ügyében levelet  írtak a parlamenti pártok frakcióinak és az esélyegyenlőségi  miniszternek is, de választ sehonnét sem kaptak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy jövő hét szerdán ülésezik a  szakszervezet országos választmánya, ahol döntenek arról, hogy  milyen lépéseket tesznek az ügyben. Mint mondták, elképzelhetőnek  tartják a demonstrációt is. 
    
Kertész László ismertetése szerint a jövő évi költségvetésben a  hatszázalékos illetményemelés valójában csak négyszázalékos  köztisztviselői illetményalap-emelést jelent. A többi két százalékot  pedig teljesítményértékelés alapján fizetnék ki.

Ezzel összefüggésben közölte, nem tartják elfogadhatónak azt,  hogy két, ugyanazon tűzoltóautón szolgáló kollégájuk fizetése között  akár 60 százalékos különbség legyen.

Arról is szólt, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok  2005-ben 3,25 százalékkal több pénzt kapnak személyi juttatásokra,  amely azonban nem elégséges a tervezett bérfejlesztésre.
Mint mondta, attól tartanak, hogy e helyzet megoldása miatt  mégis lesznek létszámleépítések a tűzoltóságnál, pedig a  Belügyminisztérium vezetése többször közölte már, hogy ilyet nem  terveznek.

Kertész László hangsúlyozta, hogy a 2001-ben jogtalanul elvett  veszélyességi pótlék visszaállítása nem tekinthető bérfejlesztésnek. 
A sajtótájékoztatón részt vevő szakszervezeti vezetők  hangsúlyozták, hogy a magyar tűzoltók munkaideje egész Európában a  leghosszabb és a legrosszabbul fizetett.

Az elnök arról is szólt, hogy a Pénzügyminisztérium végül nem  járult hozzá, hogy a költségvetésben szerepeljen az az 1,2 milliárd  forint, amely a vonuló állomány évi hatnapi bérét fedezné. 

Ismertetése szerint erre azért lett volna szükség, mert jelenleg  évente 2808 munkaórát dolgoznak a tűzoltók 117 szolgálati napon. Ez  rendkívül magas munkaóraszámnak számít Európában, ezért arról  kezdtek tárgyalni, hogy a 117 szolgálati napot 111-re csökkentsék.  Azonban mivel az ehhez szükséges létszámot nem tudja biztosítani a  kormány, így abban állapodtak meg, hogy a hatnapi különbséget  túlóraként kompenzálják.

Közölte, hogy ez a Belügyminisztérium költségvetésében tervezve  volt, azonban a Pénzügyminisztériumtól csütörtökön érkezett levélben  az áll, hogy a költségvetés teherviselő képessége nem ad lehetőséget  arra, hogy többletforrást biztosítson a túlóradíjhoz.

Az elnök arról is szólt, hogy jelenleg csak a biztosítók  bevételének egy százalékát, illetve a tűzvédelmi bírságból befolyó  összegeket fordítják gépjárműfecskendő vásárlásra. Ez azonban nem  elégséges ahhoz, hogy az 1990-es évek végén korszerűsített  járműparkot megfelelő szinten tartsák, mert folyamatosan nő ezeknek  a gépjárművek az életkora.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!