Friss hírek

2004.11.08. 16:17

Emlékszoba Carl Lutz tisztelére

Carl Lutz tevékenységét és a cionista mozgalmak helytállását felidézve emlékszobát hoz létre az egykori svájci diplomata nevét viselő alapítvány Budapesten.

BAMA

A kiállítás az alapítvány tervei szerint jövőre nyílna meg az V. kerületben, a Vadász utca 29. szám alatt, az egykori építőipari üveg nagykereskedés számára épült Üvegházban, ahol a második világháborúban több ezren vészelték át az üldöztetést.

Carl Lutz svájci alkonzul január 2-én érkezett Budapestre. 1944. július 24-től Weiss Arthur kereskedőházában helyezte el a svájci konzulátus kivándorlási részlegét, amely kollektív útlevelet állíthatott össze; az épület ettől kezdve diplomáciai védelmet élvezett. A ház a második világháború idején illegális cionista központ is volt. Az oroszok bevonulása után Carl Lutzot arra kényszerítették, hogy térjen vissza Bernbe. A svájci kormány megrovásban részesítette, amiért túllépte hatáskörét.

Az 1975-ben elhunyt svájci alkonzulról elnevezett alapítvány az idén jött létre. Célja az emlékszoba létrehozása mellett az embermentés és az egykori cionista központ emlékének megőrzése, rendezvények szervezése, kiadványok szerkesztése. A gyűjtemény egyelőre kiegészítésre vár. A szervezet elnöke kérte, hogy akinek személyes emlékei vannak a témában, bocsássa rendelkezésükre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!