Friss hírek

2004.11.17. 13:34

Magyar-bolgár egyezményeket írtak alá

Magyarország és Bulgária közötti nemzetközi egyezmények felülvizsgálatáról szóló jegyzőkönyvet, valamint hároméves kulturális munkatervet írtak alá a két ország külügyi és kulturális minisztériumainak képviselői, a hivatalos látogatásra Magyarországra érkezett bolgár államfő és vendéglátója, Mádl Ferenc köztársasági elnök jelenlétében szerdán Budapesten.

BAMA

A két ország között kötött nemzetközi szerződések felülvizsgálatáról szóló jegyzőkönyvet Bársony András, a  külügyminisztérium politikai államtitkára és Nikoláj Milkov, a  bolgár külügyminiszter-helyettes látta el kézjegyével, míg a 2005 és  2007 közötti időszakra szóló kulturális munkatervet Schneider Márta,  a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára  és a bolgár kulturális miniszter-helyettes, Boriszlav Abadzsiev írta  alá.

Mádl Ferenc az aláírásokat követő sajtótájékoztatón  hangsúlyozta: kiemelten fontos Magyarország számára, hogy Bulgária  az Európai Unióhoz történő csatlakozása 2007-ben megvalósuljon.  "Ehhez Magyarország minden támogatást meg fog adni" - tette hozzá az  államfő, aki megelőzően zárt ajtók mögött tárgyalt bolgár  vendégével. 

Úgy fogalmazott: biztos abban, hogy a bolgár államfő látogatása  lendületet ad a két ország közötti kulturális, gazdasági politikai  kapcsolatok erősödésének. Gazdasági, diplomáciai és kormányzati  erőfeszítésekkel növelhető a kereskedelmi forgalom nagyságrendje,  főként a modern technika tekintetében - fűzte hozzá.

Véleménye szerint ígéretesen alakulnak a bolgár és magyar  vállalati kapcsolatok is, ugyanakkor ez is továbbfejleszthető. A  kulturális munkaterv aláírása kapcsán kifejtette: fontosak a két  ország közötti oktatási kapcsolatok és felhívta a figyelmet arra is,  hogy a magyarországi bolgár kisebbségnek a magyar kormányzat megadja  a kellő támogatást.

A bolgár államfő kiemelte: Bulgária ugyanolyan jó szövetséges lesz  az unióban, mint jelenleg a NATO-ban. Közölte: arra kérték a magyar  felet, nyújtson támogatást ahhoz, hogy Bulgária megtehesse a  szükséges lépéseket uniós csatlakozásához. 

Georgi Parvanov nagy eredménynek nevezte a két ország közötti  nemzetközi szerződések felülvizsgálatáról szóló jegyzőkönyv  aláírását, hozzátéve, hogy az utóbbi években a bolgár-magyar  kapcsolatok dinamikusan fejlődtek.

A köztársasági elnök nagyra értékelte a két ország közötti  kereskedelmi forgalom éves növekményét, ugyanakkor kiemelte, hogy  gazdagítani kellene az árucsere-forgalom elemeit, előtérbe helyezve  a korszerű gazdasági együttműködési formákat.

A szállítás területén megvalósított együttműködésről szólva  közölte: a két országnak szolidárisnak kell lennie egymással, amikor  az Európai Unió közlekedési folyosóinak használatát vizsgálják.  Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: örömmel fogadta, hogy Magyarország  további fuvarengedélyeket ad át bolgár árufuvarozóknak.

A bolgár államfő nagyra értékelte a magyar kormányzat bolgár  kisebbséghez való viszonyát, hiszen, mint mondta, túl azon, hogy  támogat egy bolgár általános és középiskolát, segítséget ad a  kisebbség egyéb tevékenységeihez is.

A tájékoztatót követően a bolgár köztársasági elnök és felesége  tiszteletére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége, Dobrev  Klára ad ebédet a Parlamentben, majd Georgi Parvanov zárt ajtók  mögött megbeszélést folytat Csányi Sándorral, az OTP Bank elnökével,  valamint találkozik Göncz Árpád volt köztársasági elnökkel is. 

Az államfő délután koszorút helyez el a Hősök terén, az ismeretlen  katona sírjánál, majd a szerdai programot díszvacsora zárja, amelyet  a Sándor-palotában Mádl Ferenc és felesége, Mádl Dalma ad a vendégek  tiszteletére.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!