Friss hírek

2004.12.13. 12:40

Átadták a Jó tanuló, jó sportoló-díjakat

Átadták a Magyar Köztársaság Jó tanulója, jó sportolója elismerő címeket; a díjakat idén 126-an vehették át Magyar Bálint oktatási minisztertől, a Néprajzi Múzeumban.

BAMA

Az elismerésre 439-en pályáztak, közülük kerültek ki a három korcsoport nyertesei. A 10-15 évesek korcsoportjában 67-en, a  középiskolások közül 35-en, a felsőoktatásban tanuló hallgatók közül  24-en részesültek elismerésben.

A díj elnyerésének feltétele az első két csoportban a 4,8, a  felsőoktatásban legalább 4,0 átlag teljesítése, és legalább országos  bajnokság megnyerése az adott sportágban. Az elismerésekről a Magyar  Olimpiai Bizottság, a Magyar Diáksport Szövetség, a Magyar Egyetemi  és Főiskolai Sportszövetség és a sporthivatal delegáltjaiból álló  bírálóbizottság döntött.

Tompa Ferenc, az oktatási tárca főosztályvezetője újságíróknak  elmondta: kezdeményezték, hogy a díjat elnyerő diákok felvételi  nélkül kerülhessenek be felsőoktatási intézményekbe, illetve  pluszpontokhoz jussanak a felvételi vizsgán. Ennek pontos  feltételeit még ki kell dolgozni.

Magyar Bálint oktatási miniszter köszöntőjében kiemelte: ez a  díj az egyik legfontosabb, hiszen arról a szemléletről árulkodik,  hogy nem egymást kizáró értékekről van szó. 

Az a célunk, hogy az iskola hétköznapjaiban megférjen e két  szempont egymással, a normális hétköznapi élet része legyen a  stresszmentes tanulás és a napi testkultúra - hangsúlyozta a  miniszter.

Közölte: a kormány úgy döntött, megpróbálja folytatni a 90-es  évek első felében már sikeres programot tornatermek, tornaszobák  építésére, amelynek keretében akkor több száz ilyen létesítménnyel  gazdagodott a magyar iskolarendszer.

Mint mondta, a Magyar Fejlesztési Bankkal közösen lehetne kiírni  olyan pályázatokat, amelyek lehetővé tennék, hogy hosszú távú  beruházásokkal elkezdődjön tornatermek, tanuszodák építése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!