Friss hírek

2004.12.14. 13:50

Jövő júliustól nincs már szükség az átvilágítási jogszabályokra

Meghosszabbította az Országgyűlés 2005 június végéig az átvilágítóbírák mandátumát. A jövő év második felétől viszont már nem lesz szükség az átvilágítási törvényre.

BAMA

Azért nem lesz a törvényre szükség, mert addigra lezárul az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek esetleges állambiztonsági múltjának ellenőrzése.

Az Országgyűlés jövő év június 30-ig meghosszabbította az átvilágító bírák megbízatását, ami idén december 31-én járt volna le. Az ezzel kapcsolatos törvény az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek esetleges állambiztonsági múltjának ellenőrzéséről szól. Az ellenőrző bírák mandátumát meghosszabbító módosító javaslatot 338 igen szavazattal, 5 ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

Az indoklás szerint a hátralévő ellenőrzések számára tekintettel az Országgyűlés által megerősített átvilágító bírák jövő év közepéig el tudják végezni munkájukat.

Az átvilágítási folyamat lezárultát követően nincs szükség az átvilágítási törvény és az azt módosító törvények hatályban tartására, tekintettel arra, hogy az újonnan kinevezettek, illetve megválasztottak tekintetében az átvilágítás más formában is elérhető. Ezért a most elfogadott törvényjavaslat rendelkezik e törvények egyidejű, 2005. december 31-vel történő hatályon kívül helyezéséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!