Friss hírek

2005.02.02. 10:30

Másfél hónappal az indulás előtt még nem regisztráltatták a közéleti tv csatornát

Másfél hónappal a parlamenti csatorna elindításának korábban kitűzött időpontja előtt a Magyar Televízió még nem kezdeményezte a médiahatóságnál az adó nyilvántartásba vételét, közölte Holub Katalin, az MTV szóvivője.

BAMA

"A bejelentés a jogi előkészítés fázisában van", jelenleg "intézményi konzultációk" folynak a közszolgálati médium vezetése és  az Országos Rádió és Televízió Testület között - mondta el, de nem  kívánt további részleteket elárulni.

Holub Katalin egy hete beszélt arról, hogy március  közepéig szeretné elindítani parlamenti csatornáját a Magyar  Televízió (MTV); "minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében,  hogy ne kelljen lemondanunk a március 15-i indulásról" - mondta  akkor, hozzátéve: meglévő erőforrásokat csoportosítanak át. 

Az MTV-t csaknem egy éve irányító Rudi Zoltán elnöki  pályázatában szerepelt több tematikus - sport-, nosztalgia és  kulturális - csatorna.  Ezek indításáról a szóvivő korábban azt  közölte, hogy még "nem aktuális".

Rudi Zoltán január közepén, egy rádióműsorban arról beszélt, a  Magyar Televízióban, nagyon sok feltétel megvan egy mindenkit  megszólító parlamenti információs csatorna elindításához, amelyen  szinte teljes terjedelemben közvetíthetnék a törvényhozás munkáját.

Elmondta: az új csatorna indításához át kell csoportosítani a  meglévő erőforrásokat. Úgy fogalmazott, hogy a televízióban "van  némi felesleg (...) szabad felhasználású készpénzből", emberekből és  bizonyos technikai kapacitásból, kamerákból, stúdiókból, közvetítő  kocsikból, amelyek egy televíziós műsor elkészítéséhez szükségesek.

A hírcsatorna 24 órás műsorát, amikor a parlament éppen nem  ülésezik, közéleti, informatív, információs műsorokkal töltik majd  meg - mondta el. 

Tájékoztatása szerint sok típusú információkat kívánnak  közvetíteni, s eközben szeretnék megszólítani a választópolgárokat,  a munkavállalókat, a munkanélkülieket éppúgy, mint a diákokat,  nyugdíjasokat, férfiakat és nőket, jómódúakat és szegényeket.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény értelmében a  műsorszolgáltatás elindítása előtt legalább harminc nappal az  MTV-nek kezdeményeznie kell az új csatorna nyilvántartásba vételét;  "ha a bejelentés tudomásulvételét a testület hatvan napon belül nem  tagadta meg, a bejelentést nyilvántartásba vettnek kell tekinteni,  azzal, hogy a műsorszolgáltatási díj mértékét e határidőn belül a  jogosulttal közölni kell" - áll a jogszabályban.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!