Friss hírek

2005.02.02. 11:00

Megújul a Várkert Bazár

Megkapta az építési engedélyt a Várkert Bazár felújítására a Foundation Ingatlanfejlesztő Kft., amely a tervek szerint irodaházat, konferenciatermet, mélygarázst és üzleteket alakít majd ki az egykori királyi díszkert alatt.

BAMA

A harcok alatt romossá vált Várkert Bazár felújítása a ’60-as évek legelején fejeződött be, majd nem sokkal később 1981-ben omlásveszély miatt bezárták. Ma sem látogatható; néhány műterem és három lakás „üzemel” benne.

Sokáig befektetők jelentkezését vártuk. Az épület hasznosításához a műtermi- és a lakásfunkciót volt szükséges megszüntetni. Megegyezés született már az itt alkotó művészekkel, január végére kiköltöznek. A három lakás használóival szemben perek vannak folyamatban. Az ingatlan hasznosítására pályázatot írtunk ki, amelyet 2002 novemberében a Foundation Kft. nyert meg. Velük előszerződést kötöttünk, így megkezdhették a Várkert Bazár felújításának tervezését - mondta a Budai Várgondnokság Közhasznú Társaság ügyvezető igazgatója, Szamkó Katalin.

Elképzeléseik szerint a műemlék épület teljes helyreállítása valósulna meg. A meglévő lakóépületekben irodaház létesülne, hozzáépítve egy kétszáz fő befogadóképességű konferenciatermet. Az egykori ifipark területe alá mélygarázsokat terveztek, a Bazársort (a mostani műtermeket) vendéglátóipari célra használnák. Műemlék jellege miatt a tervek engedélyezése a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hatáskörébe tartozik - a kft. megkapta tőlük az építési engedélyt. Az előszerződés alapján február 15-én tervezzük a hatvan évre szóló bérleti szerződést aláírni a kincstári vagyonkezelő, a kft. és a kht. részvételével - tette hozzá az igazgató.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!