Friss hírek

2005.08.31. 14:54

Európa-méretű az ózonlyuk az Antarktisz fölött

Tízmillió négyzetkilométerre nőtt az Antarktisz fölötti ózonlyuk kiterjedése - közölte az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) Rómában.

BAMA

Ha az északi félgömb fölött helyezkedne el az ózonlyuk, akkor teljesen lefedné Európát, amelynek szintén tízmillió négyzetkilométer a területe. A lyuk mérete az évszakhoz képest szokatlanul nagy, az ESA szakemberei szeptemberre várják a maximális kiterjedést. Az ózonlyuk, amelynek méretét 1995 óta kísérik figyelemmel a tudósok, korábban csak két ízben volt nagyobb méretű a mostaninál: 1996-ban és 2000-ben.

 

A Déli-sarkvidék fölötti ózonlyukat először a múlt század 70-es éveinek végén észlelték, a 90-es évek elején az Északi-sarkvidék fölött is jelentősen elvékonyodott a légkör ózonrétege. Az ózon egyfajta védőréteget képez a Föld fölött a Napból érkező ibolyántúli (UV) sugárzással szemben. Az ózonréteg vékonyodása nyomán erősödik a Földre jutó UV-sugárzás, ez pedig bőrbetegségeket, sőt bőrrákot okozhat, írja mai számában az Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!