Friss hírek

2005.08.26. 13:04

Gyorsabban forog a Föld belül, mint kívül

Régi tudományos kérdésre találtak választ most amerikai kutatók. Bebizonyították, amit régóta sejtettek a geofizikusok, hogy a Föld legbelső, szilárd magja gyorsabban forog, mint a bolygó többi része.

BAMA

A négy amerikai tudós a földrengések elemzésével jutott el a bizonyítékhoz. Hosszú időn keresztül figyelték és rögzítették az Atlanti óceán déli részén található Dél-Sandwich-szigetek körül elég rendszeresen jelentkező rengések adatait, és ezeket összevetették a földgolyó ellentétes oldalán, Alaszkában érzékelt adatokkal. Miután a rengések áthaladnak a Föld szilárd magján is, a két helyen mért adatok közötti eltérésből következtetni tudtak arra, hogy mi történik bolygónk belsejében. Arra az eredményre jutottak, hogy a szilárd mag évente 0,3-0,5 fokkal forog gyorsabban, mint az olvadt magma és a szilárd kéreg. Ez alapjában véve nagyon pici eltérés, hiszen 900 év kell ahhoz, hogy a szilárd mag egy teljes fordulatszámmal "lekörözze" a földgömb többi részét, de a bolygó természetének megismerése szempontjából nagyon jelentős tudományos megfigyelésnek számít.

 

"Sokáig azt gondoltuk, hogy a Föld belsejében rendkívül lassú, évmilliókig tartó változások zajlanak. Most bebizonyosodott, hogy egy igen dinamikusan változó bolygón élünk. A következő feladat az lesz, hogy kiderítsük, mi okozza ezeket a változásokat" - nyilatkozott a kutatás egyik résztvevője Science folyóiratnak. (Financial Times)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!