Friss hírek

2005.11.17. 08:00

Hancúroznak a kismajmok

Különleges kismajmokat csodálhatunk meg a budapesti állatkertben. Az aranyhasú mangábé és az aranykezű tamarin nagy kincs. Ezek ugyanis élőhelyükön rendkívül veszélyeztetett fajok.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Aranyhasú magábék - fotók: Bagosi Zoltán
[/caption]Teljes erőbedobással hancúroznak a csecsemő kismajmok a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A tavaly felújított majomház ideális helyszíne lett a majomszerelemnek - tudtuk meg Hanga Zoltán szakmai referenstől. Nem csoda, hiszen csodaszép. Zöld növények borulnak az állatok élőhelye fölé, és a klíma is kellemes. Megnőtt tehát a párosodási kedv. Az Afrikában honos aranyhasú mangábéknál egy apróság született, a dél-amerikai aranykezű tamarinoknál pedig kettő.

 A különösen ritka főemlősöket a közönség is láthatja cseperedni. Az igazi állatbarátok szíve különösen örülhet, hiszen a természetben rendkívül veszélyeztetet fajokról van szó. A kis „aranymajmok” önfeledten játszadoznak az üvegfal mögött. Az apró aranyhasú mangábé ugyan már három és fél hónapos, de korábban olyannyira anyjába csimpaszkozott, hogy alig látszott belőle valami. Az aranykezű tamarinoknál szeptember elején köszöntött be a gyermekáldás. A két apróság mostanáig szülője hátán lovagolt, szabadon az üvegtetejű csarnokban. A közelmúltban nekibátorodtak, és a felnőtteket megszégyenítő módon ugrabugrálnak az ágak között.

 

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Aranykezű tamarinok
[/caption]A kölyköknek gondozóik egyelőre nem adtak nevet, mivel ilyen pici korban még nem tudni a nemüket. Az viszont biztos, hogy akár hímek, akár nőstények, születésük szenzáció. A vadonban ugyanis fenyegetett lényeknek számítanak. Ezért az állatkertek, köztük a budapesti is, mindent megtesznek azért, hogy szaporodjanak. Az aranyhasú mangábé az egyik legritkább faj. Jelenleg négy európai és hét Egyesült Államokban lévő állatkertben tartanak belőlük összesen negyvenhármat. Közülük hat él Budapesten. Nem éppen szelíd jószágok - nem véletlenül választja el őket a közönségtől vastag üvegfal. De ezen keresztül remekül megfigyelhetők távoli - igaz, nem emberszabású - különleges rokonaink.

aranyhasú mangábé

elterjedés: Közép- és Nyugat-Afrika

szaporodás: hathónapos vemhesség után rendszerint egy kölyök

ivarérettség: 4-5 éves kortól

élettartam: állatkertben akár harminc év

aranykezű tamarin

elterjedés: Dél-Amerika

szaporodás: 140-145 napi vemhesség után általában két kölyök

növekedés: három hónapos korig anyatej

ivarérettség: 16-20 hónapos kortól

élettartam: 16 év is lehet

elterjedés: Közép- és Nyugat-Afrika

szaporodás: hathónapos vemhesség után rendszerint egy kölyök

ivarérettség: 4-5 éves kortól

élettartam: állatkertben akár harminc év

aranykezű tamarin

elterjedés: Dél-Amerika

szaporodás: 140-145 napi vemhesség után általában két kölyök

növekedés: három hónapos korig anyatej

ivarérettség: 16-20 hónapos kortól

élettartam: 16 év is lehet Aranykezű tamarinok Aranyhasú magábék - fotók: Bagosi Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!