Friss hírek

2005.11.07. 15:13

Párizsban gyilkoltak a randalírozók

Nem valószínű, hogy Magyarországra is átterjed az az erőszakhullám, ami az elmúlt másfél héten Franciaországot jellemezte. Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke szerint nálunk ez a veszély nem fenyeget. Közben Párizsban egy ember meghalt a zavargásokban.

BAMA

„Nálunk nincs meg az a gyökértelen generáció, ami nyugat-Európában” – közölte Bolek Zoltán. A közösség elnöke kiemelte, hogy hazánk iszlám közössége többségében művelt, jó egzisztenciájú emberekből áll. „Bár természetesen a fundamentalizmus csírája nálunk is jelen van” – tette hozzá.

Egy 61 éves férfi az első bejelentett áldozata a 11 napja tartó franciaországi zavargásoknak. A férfire egy csuklyás támadó mért ökölcsapást, amelybe az áldozat belehalt. Jean-Jacques Le Chenadec nem messze otthonától a nyílt utcán beszélgetett egyik szomszédjával, mikor egy csuklyás fiatalember lépett hozzájuk. A szomszéd elmondása szerint az arcát eltakaró férfi megkérdezte a két békés helybélit, hogy miről beszélgetnek. Mikor azt válaszolták, hogy az autóikról, a csuklyás fickó ököllel leütötte áldozatát, aki ebbe belehalt. Egyes hírek szerint már több olyan helyzet is adódott, amelyben csak nagy szerencsével sikerült elmenekülniük a járókelőknek az életveszély elől.

Minden eddiginél súlyosabb viszont a helyzet Franciaországban, miután a Párizs külvárosaiban kitört zavargások az ország nagy részére kiterjedtek. Csak vasárnap éjszaka harmincnégy rendőr sebesült meg. A többségükben fiatal bevándorlók ezúttal 528 járművett gyújtottak fel, 316-ot vidéken és 212-öt Párizsban. A fővárosban a gépkocsik mellett egyre több épület is lángol. Az éjszaka egy szociális központot, egy pénztárat, egy gyógyszerraktárt és egy motorkerékpár-szaküzletet támadtak meg. Vidéken egyebek mellett két templom, több iskolaépület és két rendőrőrs ellen indítottak rohamot.

A főváros egyik déli peremkerületében, Grignyben két rendőrt – az egyiket a nyakán a másikat a combján – házi készítésű tűzfegyverrel sebesítettek meg. A rendfenntartó erők más tagjainak a rájuk zúdult kőzáporok okoztak sérüléseket. A rendőrök 95 személyt állítottak elő. Colombes délnyugat-párizsi elővárosban egy autóbuszon utazó 13 éves fiút is fejen találtak egy kővel. A gyereket kórházba szállították de sérülésének a mértékéről nem tettek említését. A tüntetők benzinespalackokat robbantottak a Place de la République mellett és a régi zsidónegyed közelében is. A rendőrség a végrehajtók között több kamaszt is talált. Hét helikopter állandóan Párizs utcái fölött cirkál, vasárnap pedig Sarkozy belügyminiszter újabb 2300 rendőrt vezényelt a fővárosba. Összecsapások voltak Nantes-ban, Rennes-ben, Toulouse-ban, Lyonban, Lille-ben és Strasbourgban is. Hét rendőr megsebesült a dél-franciaországi Pau városában. Gyújtogatásokról érkezett jelentés Avignon, Nizza és Cannes városokból is.

A francia belbiztonsági tanács vasárnap esti ülése után Dominique de Villepin miniszterelnök bejelentette, hogy hétfőn a televízióban ismertetik, miként szeretnék felszámolni az egyre súlyosbodó belpolitikai válságot. Jacqoues Chirac elnök a rendőrségtől és az igazságügyi szervektől az eddigieknél erélyesebb fellépést kért, és hangsúlyozta: „most a legfontosabb teendő a rend helyreállítása.” A köztársaság rendőrsége a belügyminiszter szerint szem előtt tartva a testület erkölcsi normáit, nem lehet engedékeny. "Vagy a bandák és a maffiózók törvénye érvényesül, vagy valamilyen más törvény" - hangoztatta Nicolas Sarkozy belügyminiszter vasárnap. „Ha nincsenek előállítások, akkor a randalírozókban egyfajta büntetlenségi érzés alakul ki, márpedig akkor az események megállíthatatlanok lesznek” – fogalmazott a francia belügyminiszter. Sarkozy, akit korábban a kormány esélyegyenlőségi minisztere már bírált kemény kijelentései miatt, most sem finomkodott az utcán a rendőrökkel szembenálló bevándorlókkal kapcsolatban: "Ha valaki rendőrökre lő, az bűnöző, ha valaki felgyújt egy autóbuszt vagy benzines palackot hajít egy sérült emberre, az bűnöző". A rendőrségnek az állampolgárokat kell megvédenie - szögezte le, majd elégedetten nyugtázta, hogy meglátása szerint a lakosság a rend őreinek a segítségére siet a "bűnözők kézre kerítésében". A zavargások 11 napja alatt 4700 járműt gyújtottak fel, és több mint 1220 személyt állítottak elő a rendőrség adatai szerint. A fiatal lázadók kicsiny, mozgékony csoportokban cselekszenek és SMS-en kommunikálnak egymással; az egyes városok között versengés is folyik, hogy melyikben tudnak nagyobb pusztítást végezni. Nem kevesen akadnak, akik nyíltan bevallják, hogy céljuk csupán a rombolás - állapították meg a hatóságok.

A Franciaországi Iszlám Szervezetek Szövetsége (UOIF) fatvában (iszlám vallási rendeletben) ítélte el a leghatározottabban az erőszakos cselekményeket, és nyugalomra szólította fel a muzulmán fiatalokat. Bolek Zoltán is egyetértett azzal, hogy az ilyen cselekedetek nem méltók az iszlámhoz. „Ezek a fiatalok ezzel maguknak ártanak a legtöbbet. Hogyan várhatnának el ezek után toleranciát a többségi társadalomtól? Keményen fel kell lépni ellenük” – közölte a Magyar Iszlám Közösség elnöke.

Berlinben is égnek az autók

Hétfőn hajnalban öt autót gyújtottak fel Berlinben, ám egyelőre nem tudni, köze van-e az esetnek a párizsi rendzavarásokhoz. A hatóságok államigazgatási eljárás keretében vizsgálják az ügy hátterét. Az öt gépkocsi a központi fekvésű Tiergarten kerület Moabit nevű részében lobbant lángra, öt különböző utcában, hajnali 1 és fél négy között. A városrészben főként szegényebb családok laknak, közöttük viszonylag magas a törökök és az arabok aránya. A vizsgálat arra is irányul, vajon a berlini gyújtogatásoknak közük lehet-e a Franciaországot elárasztó utcai erőszakhullámhoz – közölte egy berlini rendőrségi szóvivő.

A gyújtogatások nem csak a német fővárost érintették: kocsikat gyújtottak fel ismeretlenek vasárnapra virradóra Bréma Huchting negyedében is - jelentette az ARD televízió. Egy üresen álló, lebontásra ítélt iskolaépületben is tűz keletkezett, a brémai rádió legkevesebb 40 ezer euróra becsülte a kárt. A helyi rendőrség szóvivője szerint nem szabad párhuzamot vonni a brémai és a tíz napja tartó franciaországi gyújtogatások között, azt azonban nem lehet kizárni, hogy utánzókról lehet szó. A Huchting negyedben alacsony a bűnözési arány, a gyújtogatások előtt sem történt semmi olyasmi, ami szükségessé tette volna a rendőrök kivonulását. A szóvivő vasárnapi beszámolója szerint három autót minden bizonnyal szándékosan gyújtottak fel, s a tűz másik három autóra is átterjedt. Az üresen álló iskolaépületben keletkezett lángokat a tűzoltók hamar eloltották.

"Még akkor is, ha a társadalmi realitás nálunk más, nem szabad olyan illúziókba ringatni magunkat, hogy nálunk nem történhet meg az, ami megtörtént Franciaországban" - közölte Wolfgang Bosbach, a kereszténydemokraták (CDU) egyik belpolitikusa. Hasonlóan nyilatkozott Jörg Schönbohm, a CDU elnökének helyettese. Bár Németországban a párizsiakhoz hasonló kilengések veszélye szerencsére nem akut, kialakulhatnak ilyen viszonyok, amennyiben nem sikerül a bevándorlókat erősebben integrálni, s mindenekelőtt nem sikerül a fiataloknak perspektívát nyújtani - nyilatkozta Schönbohm a Neue Osnabrücker Zeitungnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!