Friss hírek

2005.12.27. 07:00

Sárgába a műanyag, kékbe a papír

Hatvan társasházban próbálja ki a VII. kerületi önkormányzat a közterület-fenntartókkal kaöltve, mennyire hajlanak az emberek a környezettudatos magatartásra.

Rados Virág

Sárgába a műanyagot, kékbe a papírt, feketébe a vasat, külön tartályba az étolajat. Ilyen kukákba gyűjtik a VII. kerületiek a hulladékfajtákat. Nagyon lelkiismeretesen. Az önkormányzat kéthónapos próbaidőre szerződött a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.-vel (Főkefe) a szelektív hulladékgyűjtésre. A szerződés január közepén jár le, de a tapasztalat azt mutatja: ahol az imént felsorolt konténereket kirakták, a lakosság célszerűen használja is őket. Ha tehát van infrastruktúra, azaz szükséges eszközök, van környezettudatos magatartás is.

Probléma csak akkor volt, ha a műanyag kukák megteltek - mondta el Hunvald György polgármester. Olyankor az emberek máshová dobták a szemetet, és bizony nem mindig a megfelelő helyre. A fémet egyébként elegendő egy hónapban egyszer összegyűjteni. A rendszer iránt már a XIII. kerület is érdeklődik.

Erzsébetvárosban most hatvan házban csinálják a szelektív hulladékgyűjtést. Itt tájékoztatókat helyeztek el. A legfőbb cél, hogy a környezettudatos magatartás megérlelődjön az emberekben. Ezért a társasházak közgyűlésén mindig ott van egy kapcsolattartó személy, aki beszámol a lakóknak a teendőkről - tette hozzá a polgármester. A szelektív hulladékgyűjtés meghonosítása az egész kerületben egyébként 100 milliós nagyságrendű beruházást jelentene az önkormányzatnak.

Rados Virág -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!