Friss hírek

2006.01.16. 14:59

Gyurcsány lemondott a 'mélyszegényekről'?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyik kijelentése miatt nyilvános tiltakozó levelet juttatott el az MTI-nek a Lungo Drom. A romaszervezet úgy értékeli, hogy a kormányfő egy pedagógiai tárgyú konferencián "a felvilágosult abszolutista uralkodók cigányügyi rendelkezéseit felidéző" kijelentéseket tett.

BAMA

Gyurcsány Ferenc "felszólalásában kifejtette, hogy a mintegy 700.000-es magyarországi mélyszegénységgel a piacgazdaság szempontjából nem lehet mit kezdeni, le kell mondani arról, hogy őket a munkaerőpiacra visszahozzák" - írta a Lungo Drom elnöke, Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben. Hozzáfűzte: a miniszterelnök ezek szerint a legszegényebbeknek az államilag eltartott státuszt vagy legfeljebb közhasznú munkából történő vegetálást szán. Farkas Flórián felháborítónak tartja a kormányfő azon javaslatát is, hogy a legszegényebbek esetében "meg kell szakítani a generációs láncot", azaz a gyermekek nevelését a családok helyett állami intézményekre kell bízni. "Ez II. József és Mária Terézia cigányellenes intézkedéseit juttatja eszünkbe, akik hasonlóképpen, a gyermekek szülőktől való elszakításával kívánták jobbágysorba felemelni a cigányokat" - írta. Farkas Flórián szerint a "miniszterelnök kerüli a cigány szót, de a leírásából kitűnik, hogy főképpen rájuk utal". A Lungo Drom azt követeli, hogy a mindenkori kormány a generációs lánc megszakítása nélkül nyújtson a jelenleginél sokkal több intézményes segítséget a szegény és főként a legszegényebb családoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!