Gasztronómia

2009.07.16. 08:00

Melyik az igazi padlizsánkrém?

A padlizsánkrém már-már olyan étel, mint a lecsó vagy a túrógombóc, a bolognai vagy a tiramisu: mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes azért böngészni a receptek és tippek között, mert a legfinomabb padlizsánkrém is továbbfejleszthető!

mindmegette.hu

Parázs viták dúlnak arról, milyen a jó padlizsánkrém, melyik az igazi, kié a legfinomabb. Ízlések és pofonok, ugyebár… de a jó háziasszony szeret játszani, kísérletezni, és ugyanolyat ugyan tud kétszer csinálni, csak nem akar. Mert annyi a lehetőség a variálásra és az ízlelőbimbók gerjesztésére.

Mit lehet ezen ennyit variálni? – kérdezik a laikusok. Pedig lehet – mondjuk mi, a tűzhely körül settenkedők. Mert ugye már az sem mindegy, grillen, platnin vagy sütőben sütjük a padlizsánt. Ahogy az sem, hogy a padlizsán húsát késsel daraboljuk vagy mixeljük. És akkor még nem beszéltünk az ízesítésről, a kompozícióról. Hagyma vagy fokhagyma, esetleg mindkettő? Majonéz, tejföl vagy joghurt? Vagy csak egyszerűen olaj? Ecet vagy citrom, vagy egyik sem? Kerüljön-e bele sült paprika vagy sült paradicsom? Esetleg petrezselyem vagy koriander?

Csupa-csupa választási lehetőség. Mindenképpen érdemes kipróbálni többfélét, hiszen a főzés lényege a kreativitás. Egyszer fokhagymásan, másszor korianderesen a legjobb. Másképp tesszük el télire, és másképp készítünk belőle levest (mert igen, van padlizsánkrém-leves is!). És az sem mindegy, mártogatósnak kínáljuk, vagy kenyérre kenve esszük vacsorára, reggelire.

Apropó kenyér… Ehetjük ropogós pirítóssal vagy lágy, friss kenyérrel, kenhetjük kiflikarikákra, ha előételnek kínáljuk, de készíthetünk hozzá blinit is, ahogy az oroszok szeretik. Ha mártogatóst készítünk, akkor zöldségchipsek, grissini vagy hasábokra vágott répa, uborka, angolzeller illik hozzá leginkább.

Lám-lám, egy ilyen egyszerű étel is milyen sokféle lehet. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy vannak, akik ezt az „alapreceptet” még továbbfejlesztik: durvára vágott diót vagy elmorzsolt fetát, olajbogyót vagy aszalt paradicsomdarabkákat tesznek bele, a libanoni változatba tahini, azaz szezámmagpüré kerül.

Egy szó mint száz: a padlizsánkrém minden módon finom. Aki szereti, azt felesleges győzködni. Aki még nem tartozik a rajongók táborába, azt egy nyári grillpartin érdemes meghódítani, előételként vagy mártogatósként kínálni az ellenállhatatlan finomságból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!